Go to main navigation

GRANSKNING

Ny trend inom välgörenhet

Amerikanska Givewell hjälper landets givare att skänka pengar till rätt hjälporganisation. Lättillgänglig biståndsgranskning är en självklarhet för nästa generations givare, menar organisationens grundare.

Organisationen Givewell representerar en ny trend inom amerikansk välgörenhet. Givewell granskar välgörenhetsorganisationer och att på uppdrag av stora givare och letar reda på passande projekt att stödja. Något dagens unga givare kräver, menar Givewells grundare Elie Hassenfeld och Holden Karnofsky, som båda lämnat sina hedgefundjobb för att satsa helhjärtat på biståndsgranskning.

Och de säger sig vara trötta på att allt för mycket av dagens granskning går ut på att hitta de "sämsta" hjälporganisationerna.

 – Det vi vill är att hitta en hjälporganisation som vi litar på helt och hållet och kan rekommendera. Allt för ofta fokuserar man på vilka som lurar oss och vilka som är de absolut sämsta aktörerna inom välgörenhetsbranschen. Och det är så klart bra att någon gör det, men vi vill fokusera på de mest intressanta fem procenten i  stället, säger Elie Hassenfeld i New York.

 Under 2009 skänktes över 7,5 miljoner kronor till de ändamål som Givewell rekommenderat, som ett direkt resultat av deras publicerade granskningar.

Granskningarna består i första hand av insamling av info och data från respektive organisation, och frågor som organisationerna måste besvara och påvisa med dokumenterat arbete. 

 Främst är det USA:s yngre givare som söker sig till Givewell, enligt Elie Hassenfeld. Han själv är 27 år och säger sig representera en generation som kräver alla korten på bordet för att vilja skänka.

– Jag är övertygad om att en granskning av biståndsorganisationer är viktigare för yngre givare, som är vana att hitta svar på allt med ett knapptryck på Google. Det är vad vi har insett efter att ha haft kontakt med givare och besökare på vår sajt. Äldre människor kör i gamla spår.

– Men när vår generation blir äldre och hamnar i större maktpositioner kommer det bli viktigare för alla välgörenhetsprojekt att redovisa sin verksamhet.

 

Johan Åkesson