Go to main navigation

Mörkläggning

Revisor slår ner på politiskt biståndsresa

Otillåtet stöd till socialistpartiets valkampanj i Ukraina. Ett Indienprojekt där det enligt revisorn ätits och druckits en hel del. Palmecentret får kritik för det partinära biståndet, PAO. Men Sida och Palmecentret stoppar en närmare journalistisk granskning.

I senaste numret avslöjade OmVärlden att Sida höll inne 13 miljoner kronor för Palmecentret i fjol på grund av brister i organisationens redovisning.

Men det finns fler brister i Palmecentrets PAO-verksamhet.

I ett projekt i Ukraina stöddes socialistpartiets valkampanj, vilket helt strider mot Sidas riktlinjer. I en färsk Sadev-rapport riktas skarp kritik mot projektet.

Palmecentret har också kritiserats av sin egen revisor för ett projekt i Indien som drevs tillsammans med Moderaternas motsvarighet, Jarl Hjalmarsson stiftelsen.

I revisorsintyget från juni 2009 skriver revisorn Lena Svensson att kostnaderna i projektet "till stor del avser mat och dryck i samband med möte och studiebesök".

Från svenskt håll deltog fem personer. Det var tidigare biståndsministern Carin Jämtin, hennes partikamrat Anna Linde, internationell sekreterare för Socialdemokraterna, de två moderata riksdagsledamöterna Anna Kinberg Batra och Björn Hamilton samt Palmecentrets verksamhetschef Olle Burell.

Höjdpunkten var en konferens och middag i Hyderabad i augusti 2007.

Projektet kostade 140 500 kronor. Men då räknas inte de fyra politikernas resor in, eftersom de togs från andra PAO-pengar.

Men exakt vad var det som revisorn Lena Svensson kritiserade? Med stöd av offentlighetsprincipen begärde OmVärlden ut fakturor och underlag för att undersöka hur de skattefinansierade projektpengarna använts.

Men utan framgång.

Sida och Palmecentret har vägrat att lämna ut grundmaterialet. Sida motiverar sitt beslut med att de inte har grundmaterialet utan att det finns på Palmecentret.

Palmecentrets pressekreterare Laila Naraghi hänvisar till att det kan finnas känsliga uppgifter som till exempel deltagarlistor från olika möten. Hon redogör i stället via mejl för olika kostnader i projektet.

Enligt Palmecentret har hälften av projektkostnaderna, 70 500 kronor, gått till hotell och kringkostnader för de fem svenskarna, samt resekostnader och traktamente för Olle Burell.

Knappt 30 000 kronor gick till mat och dryck. Rimligt, menar Olle Burell som inte delar revisorns kritik. Då det var 70 personer på middagen och 200 på en av luncherna kostade det inte mer än knappt hundralappen per person på middagen och drygt 30 kronor för lunchen.

– Det var ett ganska billigt projekt, eftersom vi inte betalade för indiernas resor. Att en stor del av projektpengarna går till resor och hotell för medverkande från Sverige är naturligt i den här typen av projekt.

Har Sida och Palmecentret följt lagen genom att vägra OmVärlden full insyn?

– Upplägget försvårar insynen på ett olyckligt sätt. Men självklart kan Sida ge en journalist rätt att ta del av handlingarna, säger Peter Seipel, professor i rättskunskap vid Stockholms universitet.

 

Fredrik Nejman