Go to main navigation

All inclusive

All inclusive-turism hejdar lokal utveckling

På senare år har all inclusive-turismen ökat dramatiskt, både i Sverige och globalt, med ökade vinster för resebolagen. Det sker på bekostnad av den ekonomiska utvecklingen i destinationslandet, enligt en nyskriven rapport.

För många är lockelsen stor att få bo tryggt och ha kontroll på sina utgifter under utlandssemestern. I dagsläget väljer nästan var femte charterresenär att resa med allt inkluderat och de senaste två åren har bokningarna ökat med 20-30 procent. Tanken bakom reseformen är att så mycket som möjligt ska finnas tillgängligt inom turistanläggningens ramar, så att turisten inte ska vara beroende av lokala aktörer.

En nyskriven rapport från nätverket Schyst resande pekar på att vad man kallar det ”ekonomiska läckaget” ökar. Med uttrycket menas att huvuddelen av pengarna tillfaller utländska aktörer i stället för att stanna i destinationslandet. Det kan röra sig om ända upp till 90 procent av pengarna. Banden är ofta svaga mellan lokala leverantörer och hotellen, som i stället väljer att exempelvis importera sin mat från utlandet.

– Forskningen visar för det första att läckaget är större när turismen bedrivs i ett utvecklingsland. För det andra är det större när det rör sig om all inclusive -turism. Störst blir det alltså av all inclusive -turism som bedrivs i ett utvecklingsland, säger författaren och journalisten Mats Wingborg, som har skrivit rapporten.

I den presenteras några förslag på hur turistindustrin kan minska det ekonomiska läckaget. De kan mer aktivt stötta lokala ekonomier genom att köpa lokalt producerad mat, anställa lokal personal samt välja hotell som ägs av lokalbefolkningen.

– Men det viktigaste i nuläget är att både turister och andra organisationer upprätthåller ett tryck på redovisningstvång för resebolagen. Det leder till att de tvingas involvera och stödja det lokala näringslivet, säger Mats Wingborg.

Oliver Reuter