Go to main navigation

Haiti

Brist på samordning stoppar återuppbyggnaden i Haiti

Tiotusentals dollar har lagts på nationella och internationella möten för att planera återuppbyggnaden i Haiti. Men än så länge finns ingen sammanhållen plan och inte ens en gemensam vision.

Nästan 17 månader efter jordbävningskatastrofen i Haiti som ödelade huvudstaden Port-au-Prince och tre andra städer tycks återuppbyggnaden stå stilla. Hundratusentals människor lever fortfarande i tältläger.

Över 800 000 människor bor fortfarande i tält och 30 000 av dessa i ett läger framför det raserade nationalpalatset.

En två månader lång undersökning gjord av organisationen Haiti Grassroots Watch, HGW, tillsammans med journaliststudenter vid det statliga universitetet i Haiti visar att orsaken till att återuppbyggnaden står stilla tycks vara bristande samordning, rivalitet och oenighet.

Samtidigt verkar det som om ingen enskild myndighet har en fullständig bild av situationen eller tar ett helhetsansvar. Insynen i återuppbyggnadsprocessen är också mycket liten.

Samtidigt som ministrar, borgmästare, arkitekter och myndighetsrepresentanter möts på olika lyxhotell i Port-au-Prince för att diskutera återuppbyggnaden förvärras situationen för befolkningen. Regnet sköljer plastflaskor, djurkadaver, växtavfall, ved, träkol, avföring och grus över gatorna. De flesta av stadens småföretagare, gatuförsäljare och flyktingar har inte fått delta i de möten som hållits om planeringen av återuppbyggnaden.

Harold Joseph, sexbarnsfar som bor i ett provisoriskt skjul i området Champ de Mars nära presidentpalatset, minns att han och hans familj blev lovade hjälp för flera månader sedan.

– Representanter kom för att skriva upp våra namn och utlovade oss någon form av stöd, men vi är osäkra på vilken typ av stöd det gällde.

Josephs skjul står i skuggan av höga statyer av landets historiska ledare som Henri Christophe, Alexandre Pétion och Jean-Jacques Dessalines. Hittills har den hjälp Joseph och andra drabbade i området fått bestått av dricksvatten och cirka 170 blå plasttoaletter - där varje toalett är avsedd att användas av lika många personer. De flesta undviker toaletterna, utan uträttar i stället sina behov i plastpåsar eller frigolitboxar som de sedan kastar i överfyllda soptunnor.

– De har glömt oss, ingen bryr sig om oss. De här människorna och organisationerna är bluffmakare, säger Joseph där han sitter ihopsjunken på en bänk.

Mötesprotokoll som HGW lyckats få fram visar att myndigheterna bara några månader efter jordbävningen hade planer på att flytta alla flyktingar från Champ de Mars. President René Préval var värd för möten där nationella och internationella beslutsfattare arbetade fram en plan för att hjälpa människor att återvända till sina gamla kvarter där de skulle erbjudas tillfälliga bostäder, jobb och ersättning för uppförandet av jordbävningssäkra bostäder samt bortrensning av bråten.

Men planen stoppades och det senaste året har invånarna i Champ de Mars inte hört någonting om vad som kommer att hända.

Jean-Christophe Adrian, koordinator i Haiti för UN-Habitat, FN:s program för boende och bebyggelsefrågor, minns de nästan dagliga mötena.

– Det var president Prévals initiativ och alla organisationer var entusiastiska över det pilotprojekt som genomförts och som blivit en succé.

Planen stoppades troligen eftersom regeringen beslutade att i stället genomföra ett stort bostadsprojekt på kullen ovanför Champ de Mars.

– Jag har inte all information, men vad jag förstår så fattades beslutet att satsa på ett stort projekt där, säger Adrian.

Om alla högar av dokument, powerpoint-presentationer och PDF-filer som beskriver "urbana byar", "social blandning" och en "gemensam vision" skulle visa verkligheten, skulle återuppbyggnaden i Haitis huvudstad vara på god väg.

Förra sommaren meddelade finansminister Baudin att regeringen beslutat att ge Prins Charles stiftelse uppdraget att lägga fram en plan för återuppbyggnaden av stadens centrum, detta utan någon upphandlingsprocess. Men för flera månader sedan valde borgmästaren i Port-au-Prince, Muscadin Jean-Yves Jason, att avsluta kontakten med stiftelsen för att i stället ge uppdraget till ett haitiskt företag. Samtidigt har departementet för planering och externt samarbete anlitat det kanadensiska bolaget Daniel Arbour and Associates, DAA, för stadsplaneringen.

IPS