Go to main navigation

Burmaaffärer

Europeiska företag utnyttjar Suu Kyis frigivning

Efter Aung San Suu Kyis frigivning och det senaste valet besökte ett flertal europeiska företag Burma. Det hela är kontroversiellt, då EU just förnyat sina sanktioner mot landet, rapporterar tidningen The Independent.

Kristallglastillverkaren Swarowski var ett av drygt tjugo europeiska företag i en delegation som i mars besökte Burma. Delegationens ledare, Österrikes ambassadör till Thailand och Burma, beskrev det hela som en ”resa för ekonomisk faktainsamling”. De besökte bland annat en läkemedelsfabrik och avslutade resan på en lyxig golfanläggning som ägs av en burmesisk fastighetsmogul med goda relationer till landets militära ledare.

Resan har mötts av protester, bland annat från Burma Campaign UK, som tolkade det som ett försök att med Suu Kyis frigivning och det färska valet som en rättfärdigande fond, tala för nya handelsförbindelser. Detta skulle i så fall bryta mot EU:s sanktioner mot landet till följd av brist på mänskliga rättigheter.

Problemet är att sanktionerna har uppenbara svagheter. Enligt en högt uppsatt EU-tjänsteman är det i första hand upp till de enskilda medlemsländerna att tillämpa reglerna. Då Burma är rikt på energifyndigheter och naturresurser lockas många av att ge sig in på den, i dagsläget Kina-dominerade, marknaden. Således tros detta besök bara vara det första och att fler europeiska länder kommer att göra en liknande resa.

EU:s sanktioner mot Burma infördes 1996. Då gällde det vapenhandel och sedan dess har sanktionerna stärkts allt mer, bland annat till följd av Suu Kyis långvariga husarrest.

Oliver Reuter