Go to main navigation

Vitryssland

Friger samvetsfångar för lån

Vitrysslands president Alexander Lukasjenko har under de senaste veckorna släppt en rad politiska fångar. Efter de oväntade benådningarna finns bara ett tiotal samvetsfångar kvar i de vitryska fängelserna.

Bland de som fortfarande sitter fängslade finns Lukasjenkos rivaler från presidentvalet 2010 som dömts till upp till sex års straffarbete.

Personer med insyn varnar för att frigivningarna bara är en del av regimens strategi för att beviljas krediter. En av dem som nyligen släppts fri, Alexander Atroshchanko, berättar att fängelsemyndigheterna öppet kallade fångarna för "gisslan" och "varor".

– Lukasjenko hoppas kunna utbyta politiska fångar mot krediter från Internationella valutafonden, IMF. Han är i akut behov av sex miljarder dollar (över 40 miljarder kronor) för att stabilisera situationen. Annars kommer han att tvingas sälja tillgångar till Ryssland, säger Jaroslav Romantjuk, vitrysk ekonom, till IPS.

Vitryssland är ett land med en befolkning på tio miljoner som blev självständigt från Sovjetunionen 1991. Sedan 1994 har landet styrts med järnhand av president Alexander Lukasjenko. Landet står inför en accelererande skuldspiral, ett handelsunderskott på mer än 7 miljarder dollar och en inflation som väntas nå 100 procent i slutet av året. Efter devalveringen av den ryska rubeln har den genomsnittliga månadslönen sjunkit från motsvarande 3 000 kronor till 1 400 kronor.

I rädsla för massprotester försöker Lukasjenko dämpa krisens verkningar. Han har utlovat extra bidrag till pensionärer och gratis kollektivtrafik för studenter. Men bara utländska lån kan förhindra en kollaps av den vitryska ekonomin.

– Förra året beviljade IMF Vitryssland lån på 2,3 miljarder dollar (motsvarande 16 miljarder kronor). Europeiska politiker väntade sig rättvisa val i utbyte, men i stället var valen riggade och Lukasjenko satte alla rivaler bakom galler. Nu vill Lukasjenko ha krediter från Ryssland, Kina, Qatar och till och med Kuba, säger Romanchuk.

Tidigare i september bidrog Kina med motsvarande 6,8 miljarder kronor genom delade satsningar inom satellittillverkning, pappersindustri och hotellnäring. Lukasjenko är motvilligt inställd till hjälp från Ryssland, relationen mellan länderna är spänd. Ryssland har intresse av att köpa upp tunga vitryska företag, men Lukasjenko är medveten om att det skulle försvaga hans ställning. Bara länderna i väst kan förhindra eller åtminstone skjuta upp ryska övertaganden.

– Jag tror att Lukasjenko kommer att släppa alla politiska fångar förutom två eller tre innan IMF-delegationen kommer i oktober. Han vet mycket väl att han annars inte har någon chans att få några lån. Efter att IMF beviljat krediter kommer han att släppa de sista som sitter fängslade, säger Romanchuk till IPS.

Robert Stefanicki/IPS