Go to main navigation

Zimbabwe

Hjälp till ”förändringsbenägna” i Zimbabwe

Efter några år av restriktivt bistånd till Zimbabwe antog regeringen i somras en strategi som öppnar för ökat samarbete. Men det finns fortfarande stora restriktioner för samarbete med den zimbabwiska regeringen.

Sverige avbröt det bilaterala biståndet till Zimbabwe när Mugabes regering år 2000 tog till brutalt våld och valfusk för att säkra sin makt. Stödet tog då andra vägar, via FN och inhemska och utländska enskilda organisationer i det civila samhället.

Men sedan 2009 styrs Zimbabwe av en samlingsregering, med den tidigare oppositionsledaren Morgan Tsvangirai som premiärminister och Mugabe som president. Många inom biståndsbranschen har sedan dess hävdat att omvärlden stegvis bör normalisera sina relationer till landet.

”Sedan samlingsregeringens tillträde har förbättringar inom de ekonomiska och sociala områdena ägt rum”, konstaterar den svenska regeringen i sin nya strategi. ”Det finns numera ministrar inom regeringen som arbetar för demokratiska reformer. Samtidigt finns det stora samarbetsproblem inom regeringen.”

Enligt den nya strategin ska de svenska biståndsinsatserna inrikta sig på ”förändringsbenägna aktörer”, främst i det civila samhället, men det är också viktigt att söka stöd bland de reformvänliga krafterna i regeringen och parlamentet.

Strategin för 2011 och 2012 omfattar sammanlagt 200 miljoner kronor.

Jesper Bengtsson