Go to main navigation

Röda Korset

Insamlingarna till Röda Korset ökar

Nu tycks vindarna vända igen för Röda Korset. Organisationen samlade in 299 miljoner kronor år 2010, vilket var en ökning med 27 procent från året innan.

Ökningen beror på att akutinsamlingarna till Haiti, Pakistan och Chile dragit in mycket pengar - sammanlagt 79 miljoner kronor, vilket kan jämföras med endast 12 miljoner året innan. Insamlingarna till Röda Korsets nationella verksamhet har däremot minskat.

Efter bedrägeri- och mutskandalen på Röda Korset år 2009 sjönk givarnas förtroende för Röda Korset drastiskt. Antalet positivt inställda till organisationen halverades och mindre pengar skänktes.

Men nu tycks alltså förtroendet ha börjat komma tillbaka. I alla fall om man tittar på kronor och ören.

– Det här är ett bra kvitto och en indikation på att det i grunden finns ett starkt engagemang för Röda Korset, säger Andreas Jansson, kommunikationschef vid Röda Korset.

Han menar att de negativa reaktioner Röda Korset fick 2009 nu har avtagit betydligt.

– Men vi måste fortsätta att bygga upp förtroendet, och det gör vi bäst genom att visa upp den nytta vi faktiskt gör. Hur våra pengar används och hur vi hjälper utsatta människor. Många vill nu att Röda Korset kommer igen och får upprättelse, säger han.

Lisa Persson