Go to main navigation

Närradio

Närradio visar vägen till ett bättre liv

I en ljudisolerad container i Nairobis slum har närradiostationen Koch FM sin redaktion. Tack vare radion har de fattiga i Korogocho fått en egen röst.

Korogocho är Nairobis tredje största slumområde. I bostäder av korrugerad plåt bor omkring 150 000 personer utan vatten och avlopp och utan tillgång till sjukvård.

Många får sin försörjning från Nairobis största soptipp Dandora där de samlar metallskrot för återvinning. Andra jobbar på de monteringsfabriker som gränsar till Korogocho och som tillverkar allt från sandaler till godis. De låga lönerna gör det möjligt för dem att överleva men tillåter dem inte att lämna slummen.
Men trots nöden och de uppenbara bristerna har Korogochoborna något att vara stolta över: närradiostation Koch FM.

Från en studio inhyst i en ljudisolerad container sänder en ung redaktion program som informerar om kvinnors rättigheter, förklarar hur man undviker undernäring, diskuterar droger och hiv och riktar strålkastaren mot korruption bland lokala ledare.

- Radion har givit folk en känsla av tillhörighet och gjort att de inte längre skäms för att de bor i Korogocho, säger Hellen Wanjiku som för fem år sedan var med och startade Koch FM.

Hon beskriver hur invånarna i slummen sällan klagar över sin situation trots att de inte har råd med mat, det saknas skolor för barnen och deras vardag överskuggas av våld och kriminalitet.

- Det är inte rätt att barn ska behöva dö på grund av undernäring eller att människor ska riskera sina liv med olagliga elinstallationer. Radiostationen har gett folk en egen röst och möjlighet att stå upp för sina rättigheter, säger Hellen Wanjiku.

I dag bor hon i Älvsjö utanför Stockholm tillsammans med sin svenske make men i likhet med de andra eldsjälarna bakom Koch FM är hon född och uppvuxen i Korogocho.

- Det var inte ett lätt ställe att växa upp på. Jag såg så mycket när jag var liten. Rån, folk som dödades, hustrumisshandel, alkoholism.

När Hellen Wanjiku var 14 år lämnade hon Korogocho och flyttade till en moster i en annan del av staden. Hon skämdes för sin bakgrund och ljög för sina nya vänner.

- Jag visste att om de fick veta varifrån jag kom skulle de diskriminera mig. Men vändpunkten kom när jag var 20 år. Jag insåg att du inte kan fly från ditt ursprung.

Hon återvände till Korogocho och tillsammans med andra ungdomar bildade hon Miss Koch, en organisation som bland annat jobbar för att få unga tjejer att utbilda sig.
Volontärerna från Miss Koch brukade knacka dörr i slumkvarteren för att informera invånarna om deras rättigheter. Men efter några år insåg de att de behövde en mer effektiv kanal för att sprida information.

Så föddes idén om Koch FM, den första radiostationen i Östafrika som sänder från ett slumområde. Inspirationen hämtades från liknande projekt i utlandet, som Radio Favela i den brasilianska staden Belo Horizonte.

Men att starta en radiostation i slummen visade sig vara lättare sagt än gjort. Med hjälp av norska Kirkens Nødhjelp köpte initiativtagarna - tio ungdomar i 20-årsåldern - en container som de ställde upp i Korogocho. Men de hamnade genast i konflikt med den lokala polisen som ville använda marken till att bygga bostäder till sina anställda.
Flera av Hellen Wanjikus vänner greps, andra hotades till livet. Slutligen hamnade tvisten hos Nairobipolisens ledning.

- De hade varit väldigt tydliga med att endast tre personer kunde komma till mötet. Men vi mobiliserade samhället och bad dem att följa med. Det slutade med att 500 personer dök upp.

Efter den styrkedemonstrationen fick de tillstånd att ställa upp containern.

Nästa hinder var sändningstillståndet. Myndigheterna skrämdes av tanken på en slumradio och befarade att den liksom radiostationer i Rwanda under folkmordet kunde användas för att hetsa till våld.

- De var också rädda att vi skulle ge makten tillbaka till människorna i samhället, säger Hellen Wanjiku.
Men efter ett år av förberedelser och kamp mot myndigheterna kunde det första programmet sändas i februari 2007.

Programledarna är unga människor från Korogocho som med en blandning av underhållning och samtal försöker skapa medvetenhet om hälsa, hygien, demokratifrågor och kvinnors rättigheter. Enligt Hellen har radiostationen redan påverkat livet i Korogocho.

- Folk har slutat att slänga sopor överallt, undernäringen bland barn har minskat och tonårsgraviditeterna är något färre. Förändringar sker inte över en natt men de har börjat.

Koch FM ger också sluminvånarna en röst för att kräva sådant som de inte kan ordna själva.

- Min förhoppning är att alla människor en dag ska förstå sina rättigheter och kunna agera när de kränks.

Anette Emanuelsson

Fakta:

Fattiga människor lider ofta brist på information. Därför spelar närradiostationer en viktig roll i utvecklingsländer där de kan hjälpa marginaliserade samhällen att med hjälp av korrekt information själva lösa problem. Radioprogram som handlar om lokala frågor skapar också debatt och gör det möjligt för medborgarna att utkräva ansvar från makthavarna.
 
Radion har flera fördelar jämfört med andra medier. Det är ett förhållandevis billigt medium och varken de som skapar programmen eller de som lyssnar behöver kunna läsa eller skriva. Programmen kan sändas på språk som saknar skriftlig tradition och publiken kan lyssna samtidigt som de arbetar eller utför hushållssysslor.
 
Källor: Världsbanken och UNESCO