Go to main navigation

Rättegång

Rättegången mot svenska journalisterna inleds på torsdag

Under förmiddagen var OmVärldens utsände, Martin Edström, i rättegångssalen i Addis Abeba för att bevaka rättegången mot Johan Persson och Martin Schibbye som började i dag. Medåtalade stod även två somalier.

Martin Edström satt bara någon meter från de åtalade svenskarna.

– De såg ut att må okej, de var rörda över den stora närvaron från svenska medier, sade Martin Edström efter att han lämnat rättegångssalen.

Förutom representanter från svenska ambassaden fanns flera utländska diplomater på plats, bland annat USA:s ambassadör. Ett par lokala medier var också där för att bevaka rättegången.

– Det var egentligen ingen rättegång i dag, utan domaren ställde allmänna frågor till Johan och Martin om vad de hette och var de bodde någonstans.

Efter de inledande förhandlingarna fördes Johan Persson och Martin Schibbye ut till en väntande bil och kördes iväg. Rättegången påbörjas först på torsdag.

Martin Edström menar att det så här långt varit svårt att verka som journalist i bevakningen, de har blivit motarbetade av lokala myndigheter när de sökt om tillstånd eller tagit bilder.

– Bevakningen om rättegången i lokala medier har inte varit så utbredd, bara de självständiga medierna har rapporterat om svenskarna. Vi har förstått att regimkritiska journalister fängslas på löpande band här.

Följ Martin Edströms twitter via facebook.com/omvarlden, eller @martinedstrom. Löpande information kommer också upp på omvarlden.se.

Mia Laurén