Go to main navigation

Internationella Torget nedläggningshotat:

”Torgets magi behövs”

Världens blickar riktas denna vinter mot torget. Det må vara i Minsk, Tunis eller Kairo. Torget som mötesplats för protest, glädje och sammandrabbning har gett världen ett nytt ansikte.

Jag var själv med på Oktobertorget den 19 december 2010 i Minsk och såg de människor som så intensivt önskade sig en förändring. I flera veckor före valet hade presidentkandidater från oppositionen uppmanat folk att trotsa rädslan med uppmaningen: ”Kom till torget!”

Demonstranterna slogs sedan ned brutalt.

Samtidigt, i en del av Sverige, Valhallavägen 199, sitter en tjänsteman på biståndsorganet Sida och drar ett streck över Internationella Torget. Noll kronor! Veckorna innan hade evenemanget lovprisats av samma Sida. Ingen dialog. Ingen nedtrappning. Nej, hips vips så skulle det stöd som Sida lämnat i åtta år utraderas.

Internationella Torget uppstod på bokmässan för elva år sedan. Jag var en av de två som möttes på plan 2, den fjärde dagens eftermiddag, och sa ”Det här måste vi göra något av!” Den andre var Anders Falk från Svenska Unescorådet. Redan nästa år var en hel hall fylld av utställare med ett brinnande internationellt engagemang.

Bokmässan drar i genomsnitt 100 000 besökare varje år. Om så bara en tredjedel av dessa har besökt Internationella Torget innebär det att på tio år har 300 000 människor från hela landet har fått en exklusiv möjlighet till föredrag från två scener och direktkontakt med hundratals representanter från det internationella samfundet i landet. För ett flertal av dessa personer blir upplevelsen det absolut viktigaste under mässans fyra dagar.
Det är också bra att aktiviteten ligger i just Göteborg. Stockholmsfixeringen bryts för en period. Material sprids (kassar fylls och släpas ut över landet, utan fraktkostnader).

I arrangörsgruppen har föreningar och politiska organisationer elegant samsats över partilinjer och olika idévärldar.

Ingen vill slösa med statens pengar. Men här tycks Sidas beslut kortsiktigt och dessutom genomfört på ett onödigt abrupt sätt. Är detta förenligt med god samförståndsanda?
Det är min övertygelse att få informationsmedel kan utnyttjas mer effektivt.

I vinter har vi lärt oss om torgets magi och centrala betydelse för utvecklingen av demokrati. Låt de svenska aktörer som format ett unikt samarbetsforum fortsätta sitt arbete. Till torget!

Maria Söderberg