Go to main navigation

Kenya

Svenska ambassaden i Kenya stängd efter hot

Svenska ambassaden i Kenyas huvudstad Nairobi stängde i går av säkerhetsskäl. Man vet inte när ambassaden kan fungera fullt ut igen.

OmVärlden har tagit del av ett internt meddelande från ambassadören i Nairobi, Ann Dismorr, som skickades till UD och Sida i Stockholm i går måndag. Där står att ambassadens verksamhet tillfälligt flyttar till ambassadörens bostad.

I meddelandet hänvisar Ann Dismorr till ”specifika säkerhetshot mot byggnaden” där ambassaden är inhyst. Detta är tredje gången sedan 2009, och andra gången på bara en månad som ambassaden stängs av säkerhetsskäl. Senaste gången var 28 september i år, då norska ambassaden, som fanns i samma hus, mottog hot. Norge valde då att omedelbart flytta sin ambassad till tillfälliga lokaler. Enligt obekräftade uppgifter kom hotet då från al-Shabab, den islamistiska militanta rörelsen i Somalia.

Den svenska ambassaden i Kenya, med sina 61 medarbetare, är en av Sveriges största, och inkluderar även Sidas verksamhet. Dismorr hänvisar vidare till det osäkra läget generellt i Kenya.

Under de senaste veckorna har ett antal kidnappningar av européer skett i Kenya. En fransk och en brittisk kvinna har kidnappats, och en brittisk man har dödats på den kenyanska kusten nära gränsen till Somalia, och i förra veckan kidnappades två spanska biståndsarbetare på flyktinglägret Dadaab i norra Kenya. al-Shabab misstänks ligga bakom alla kidnappningarna och mordet. Under helgen som gick skickades kenyansk militär över gränsen till Somalia, i jakt på al-Shabab. Det är första gången sedan självständigheten som Kenya sänder sina trupper över gränsen till ett annat land, och många tror nu att det finns en ökad risk för Kenya att dras djupare in i konflikterna i Somalia.

Victoria Engstrand-Neacsu