Go to main navigation

Svenskar åtalas

Svenska journalister åtalas för terrorism

De två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye kommer att åtalas för terrorism i Etiopien. Det uppger i dag etiopiska myndigheter. Uppgiften har i dag publicerats i etiopiska tidningar och även UD har fått uppgifterna. Om de båda fälls kan de dömas till femton års fängelse.
– Om detta stämmer är det nästan det värsta som kunde hända, säger Jesper Bengtsson, chefredaktör för OmVärlden och ordförande för Reportrar utan gränser. Jag har hela tiden hoppats att de etiopiska myndigheterna skulle se det absurda i att åtala dem för terrorism och istället utvisa dem.
Han menar att UD och den svenska regeringen nu måste öka sina ansträngningar för att få dem fria.

– Regeringen har hittills hänvisat till tyst diplomati. Nu måste man i grunden utvärdera om det är rätt strategi.

Johan Persson och Martin Schibbye greps av etipoisk militär när de reste i den stängda Ogadenprovinsen. De var där för att rapportera om övergrepp mot civilbefolkningen och hade rest dit den lokala gerillan, som Etiopien stämplat som en terroristorganisation.

– Detta visar att Etiopien inte respekterar pressfriheten och inte tvekar att bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter, säger Jesper Bengtsson. Johan och Martin var i området för att rapportera om övergrepp och det uppfattas uppenbarligen som ett brott av regimen i Addis Abeba.

Enligt uppgifter till OmVärlden ska rättegången inledas i slutet av oktober.