Go to main navigation

Sudan

”Sverige och Lundin Oil måste erkänna att ett fel begåtts”

Försoning var nyckelordet när Mathew Deang och James Ninrew från södra Sudan besökte Sverige i mitten av februari för att delta i seminarier och diskussioner med Sida, UD och riksdagen. Efter ett långt inbördeskrig är det inte bara norr och söder som behöver försonas utan också oljeindustrin och befolkningen.

Det har gått åtta månader sedan rapporten Unpaid Debt presenterades i Stockholm. Rapporten väckte stor uppmärksamhet eftersom den pekade ut svenska Lundin Oil som medskyldigt till brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med oljeutvinning i krigshärjade områden i Sudan.

Som en följd av rapporten inleddes en förundersökning vid den internationella åklagarkammaren om eventuell svensk koppling till krigsförbrytelserna, en undersökning som beräknas ta flera år.

Men redan i sommar ser med stor sannolikhet den nya staten Sydsudan dagens ljus och invånarna i landet är angelägna om att den försoning och kompensation som utlovas i fredsavtalet ska uppfyllas för att uppnå en hållbar fred.

- Sverige och Lundin Oil måste erkänna att ett fel har begåtts. För att försoning ska åstadkommas måste de som drabbats få upprättelse. Ett symboliskt sätt att kompensera kan vara genom ett sjukhus, en skola, en bro - något som visar att vi är vänner igen, sade James Ninrew, präst och lokal ledare, till det 70-tal åhörare som hade kommit till ett frukostseminarium på Medelhavsmuseet i förra veckan.

Tillsammans med holländaren Egbert Wesselink, huvudförfattare till Unpaid Debt, och sydsudanesiske parlamentsledamoten Mathew Deang hade han bjudits in till Sverige av Kristna Fredsrörelsen och Svenska Kyrkan. Under besöket träffade de företrädare för riksdag, regering och Sida för att påminna om att de sår som oljeutvinningen har bidragit till inte är läkta.

- Människorna har förlorat mycket, inte minst boskap och jordbruksmark. De måste kompenseras för de får ingenting från oljan, sade Mathew Deang som ytterligare preciserat vad han menar i en debattartikel i GP.

Kraven på kompensation riktas mot Lundin Oil och den sudanesiska staten men delegationen sökte dessutom stöd från den svenska regeringen.

- Om Sveriges regering erkänner folkets lidande är halva problemet löst, sade James Ninrew.

Han efterlyste dessutom tekniskt stöd till den sydsudanesiska regeringen för att den ska kunna uppfylla löftena om kompensation.

Men mötena med riksdagsledamöter och UD-tjänstemän ingav inga förhoppningar. Egbert Wesselink tror att frågan är politiskt känslig eftersom utrikesminister Carl Bildt tidigare var styrelseordförande för Lundin Oil.

- Men den här frågan försvinner inte genom att man hålla tyst om den, den bara växer. Det handlar inte om att skuldbelägga utan om försoning.

För första gången kommenterar nu också Carl Bildt Lundinaffären. Det sker i en artikel i Veckans affärer.

Anette Emanuelsson

Läs själva rapporten UNPAID DEBT The Legacy of Lundin, Petronas and OMV in Sudan, 1997-2003 här.