Go to main navigation

Sydsudan

Sydsudan vill straffa homosexualitet

I fem av världens länder är homosexualitet belagt med dödsstraff, och ytterligare två länder kan vara på väg att införa samma straff. Det visar en ny rapport från den amerikanska organisationen Human Rights First.

De länder som för närvarande föreskriver dödsstraff för homosexuella är Iran, Mauretanien, Sudan, Saudiarabien och Jemen. Även världens nyaste nation, Sydsudan, kan vara på väg att införa samma straff, liksom Uganda - om religiösa extremister i landet får sin vilja igenom.

Även i vissa delar av Somalia och Nigeria tillämpas dödsstraff mot homosexuella.

C. Dixon Osburn vid Human Rights First påpekar att många av de regimer som dömer homosexuella till döden även bryter mot många andra mänskliga rättigheter.

– I de länder som tillämpar dödsstraffet kan kritik mot regeringen få ödesdigra konsekvenser, säger Osburn till IPS.

Den nuvarande lagstiftningen i det i huvudsak kristna Sydsudan bygger inte längre på de sharialagar som gällde så länge som landet var en del av Sudan. Men homosexualitet har förblivit strängt förbjudet.

– De har precis infört ett tioårigt fängelsestraff, men har ännu inte infört dödsstraff, säger Osburn.

Sydsudans president Salva Kiir Mayardit meddelade dock nyligen att demokrati, jämlikhet och rättvisa inte är några värden som omfattar homosexuella. Presidenten sade samtidigt att ett erkännande av homosexualitet inte "ingår i vår karaktär".

– Det är inte ens något som någon kan tala om här i Sydsudan. Det finns inte här och om någon vill importera eller exportera det så kommer detta inte att stödjas utan fördömas av alla, sade president Mayardit.

I Uganda, där homosexualitet redan är förbjudet, har parlamentsledamoten David Bahati lagt fram ett lagförslag som skulle innebära att homosexuella kan dömas till döden. Förslaget skulle även kriminalisera aktivister som arbetar för hbt-personers rättigheter, samt föreskriva att alla medborgare måste anmäla personer som de misstänker är homosexuella.

I januari i år mördades den ugandiske gayaktivisten David Kato, efter att en lokal tidning publicerat en artikel med bilder och hemadresser till Kato och andra homosexuella under rubriken "Häng dem".

Osburn menar att utvecklingen i Uganda påminner om en lynchmobbs framfart.

– Där finns en invald parlamentsledamot som lagt fram detta förslag och strider för det. Han anser att homosexuella är onda, och har fått stöd av medier som lagt fram denna McCarthy-liknande lista, säger Osburn.

En av de ledande förkämparna för Bahatis lagförslag är pastorn Martin Ssempa, som haft kontakter med amerikanska konservativa kristna.

– Det är både sorgligt och skrämmande att homofobin i Uganda stöttas av evangelister från USA. De har rest dit och piskat upp stämningarna, säger Joe Beasley, ordförande för den kristna amerikanska organisationen African Ascension.

Medan förespråkarna för lagen hävdar att homosexualitet är en "import från väst" så finns det alltså tecken på att homofobin i själva verket är en import från USA.

Matthew Cardinale/IPS