Go to main navigation

Unesco

Unesco tvingas stoppa viss verksamhet

Unesco, FN:s organ for utbildning, vetenskap och kultur, har tvingats ställa in delar av sin verksamhet och kommer inte heller att starta nya projekt under resten av året. Enligt Unesco är det ett resultat av att USA stoppade sina bidrag till organisationen efter att dess generalförsamling nyligen röstade om att släppa in Palestina som fullvärdig medlem.

USA stoppade en planerad utbetalning på 65 miljoner dollar till Unesco nu i november. Detta eftersom amerikansk lag förbjuder bidrag till FN-organ som accepterar Palestina som medlem.

I ett tal till Unescos generalförsamling sade organisationens chef Irina Bokova att man skulle tvingas till flera åtgärder för att hantera vad hon beskrev som ”en svår situation” och ”ett prov för vår organisation”, rapporterar The Development Newswire.

Bland annat har man öppnat en fond där medlemsländer, myndigheter, organisationer och privatpersoner kan ge pengar via organisationens hemsida.

Enligt Bokova behövs pengar för att klara av Unescos kärnverksamhet.

Hon uppmanade också medlemsländerna att betala in sina bidrag för 2012 så snart som möjligt. Bokova sade att vissa aktiviteter stoppats tillfälligt för att man ska kunna gå igenom kostnaderna för dem.