Go to main navigation

Childrens prize

Världens barn kräver sina rättigheter

Från Sverige till Sydafrika sitter elever och diskuterar barns rättigheter i klassrummen. Ett massivt demokratiseringsprojekt, menar arrangörerna. World’s Children’s Prize är världens största rättighetsutbildning som skapar framtidstro för 25 miljoner barn.

Det världsomspännande programmet World’s Children’s Prize startade i Sverige 2000. Genom programmet lär sig miljontals barn årligen om barns rättigheter och demokrati. 53 000 skolor i 102 länder är anslutna till programmet. Varje år anordnas också en världsomröstning där barnen utser sina förebilder.

En barnjury bestående av 15 medlemmar är med och utser vinnaren. Medlemmarna är experter på barns rättigheter genom egna livserfarenheter. Där finns barn som är hiv-smittade, före detta barnsoldater och barn som blivit utsatta för människohandel.

16-åriga Gabatshwane Gumede från Sydafrika är en av jurymedlemmarna som lärt sig mycket genom programmet. Hon representerar barn som blivit föräldralösa på grund av aids.

– Jag växte själv upp föräldralös, och jag vill inte att något barn ska ha det liv som jag hade. Därför började jag engagera mig för barns rättigheter, berättar hon.

Trots att ett test visade att Gabatshwane inte var smittad av hiv var många rädda att bli smittade av henne, och hon hade svårt att få kompisar som liten. Ett år efter att hennes föräldrar gått bort skrev hon till Nelson Mandela. Sedan dess har Mandela stöttat Gabatshwanes arbete med föräldralösa barn i hennes hemby i Sydafrika. År 2005, då Nelson Mandela blev vinnare till priset med, åkte hon till Stockholm för att ta emot hans pris då han själv inte kunde.

– Genom arbetet i juryn har jag lärt mig så mycket. Både om andras erfarenheter, hur man tacklar svåra situationer och hur man lär sig se mer positivt på livet. Nu känner jag att jag inte är ensam i min situation.

Skeppsholmskyrkan i Stockholm var fullsatt när presskonferensen för priset hölls i förra veckan. Motsvarande presskonferenser hölls samtidigt på hundratals platser runt om i världen.

I år gick det ärofyllda priset till Murhabazi Namegabe, som i över 20 år fört en kamp för att befria barnsoldater och sexslavar i det svårt krigshärjade D. R. Kongo. Namegabe lever under ständigt dödshot och sju av hans medarbetare har dödats. Han blev framröstad av 3,3 miljoner barn världen över.

Två hederspris delades också ut. Till Monira Rahman i Bangladesh för sitt arbete för flickor som utsatts för frätande syra-attacker, och till Cecilia Flores-Oebanda från Filippinerna för sin 20-åriga kamp mot barnarbete och människohandel.

– För mig är det här priset är mest meningsfulla jag har fått, just för att jag fått det av världens barn. Jag hoppas verkligen att de fortsätter med detta arbete. För det räcker inte med att sådana som jag arbetar för barns rättigheter – när barn själva börjar aktivera sig för andra barns rättigheter, då har vi kommit ett steg längre, sa Cecilia Flores-Oebanda.

– Jag blir upprymd av att se den här globala gemenskapen av barn som kräver sina rättigheter. Det sägs att visdom kommer med åldern, men många i min ålder vet väldigt lite. Jag skulle i stället vilja säga att visdom kommer med erfarenhet.

I torsdags hölls en prisceremonin på Gripsholms slott i Mariefred, där det också offentliggjordes att demokratikämpen Aung San Suu Kyi i Burma blir ny beskyddare av World’s Children’s Prize. Bland beskyddarna finns sedan tidigare drottning Silvia, Graça Machel och Nelson Mandela.

Lisa Persson