Go to main navigation

Radi-Aid

Afrika kommer till undsättning

Radi-Aid är kampanjen som ska rädda Norge från att frysa ihjäl. Över en miljon människor har sett videoklippet på Youtube där Afrikas unga stämmer upp i sång för att hjälpa de ”behövande” i Norge. Värmeelement lastas upp på lastbilar samtidigt som refrängen ljuder ”Now it’s Africa for Norway”.

 Inspirerade av 80-talets popelit, som tillsammans enades under namnet Band Aid för att sjunga till förmån för Afrikas svältande, har upphovsmakarna som mål att utmana mediers och insamlingsorganisationers bild av Afrika, som de anser vara stereotyp.

Studenterna och akademikernas internationella hjälpfond, SAIH, är en norsk organisation som arbetar för att främja utbildningsbistånd och vill även skapa opinion kring biståndspolitiken i Norge. Tillsammans med sydafrikanska studenter har organisationen producerat videon som sprider sig som en löpeld på internet. OmVärlden har pratat med SAIH:s Anja Bakken Riise – en av dem som ligger bakom projektet.

Hur fick ni idén?

– Det hela började med att vi ville göra en parodi på den video som Band Aid har gjort. Vi vill bidra till en nyanserad bild av Afrika och helt ärligt hade vi tröttnat på hur Band Aid och liknande projekt gör afrikaner till offer. 

– Vi har haft idén i över ett år men vi började inte med projektet förrän i början av det här året. Från början var vi bara fem personer, men i dag är vi runt 60 personer som jobbar i organisationen. 

Vad har ni fått för reaktioner?

– Väldigt positiva! Den enda kritiken vi har fått har faktiskt kommit från Karolinska institutet i Sverige. De tyckte att det inte passade att norska medelklassen ska använda biståndspengar för att göra något sådant här. Men varför skulle vi inte göra det? Får vi inte vara kritiska bara för att vi råkar vara från Norge?

– Annars har vi fått jättebra respons från hela världen. Vi har till och med fått mejl från människor i Afrika där de har tackat oss för att vi säger vad många av dem har tänkt på. Det hela är överväldigande. 

Vad blir ert nästa steg?

– Vi förväntade ju oss inte den här responsen så vi har faktiskt inte planerat något. Men den första december ska vi ha en konsert och debatt här i Oslo. Men jag antar att vi måste följa upp det här nu, vi har bara inte bestämt vad vi ska göra än. (skratt)

Vad har din roll varit i detta?

– Jag har väl varit ledande i projektet och är den som det främsta ansvaret ligger på. Det har varit fantastiskt, överväldigande och jättekul. Vi är ju en liten organisation så vi är inte vana vi den här uppmärksamheten i medier och att journalister ringer varje dag och frågar om oss.

Hur känns det för dig som har jobbat med detta länge?

– Personligen är jag glad över att människor verkar ha förstått målet med vår kampanj. Och att de håller med oss om vår åsikt. Vi har jobbat hårt med detta och det har varit riktigt roligt, så det värmer att människor uppskattar syftet.

Liza Youhanan

Se klippet på youtube