Go to main navigation

Seminarium

Colombias urinvånare faller offer för gruvföretagen

År 2019 ska Colombia vara en av världens största utvinnare av kol och guld – om president Juan Manuel Santos får sin vilja igenom. Regeringens aggressiva utvinningspolitik med mottot ”investera i Colombia” är ett hot mot Colombias urinvånare, säger bonden och aktivisten Mauricio Sánchez på ett seminarium i Stockholm.

Han protesterar mot att allt fler naturreservat där urinvånare är bosatta öppnas upp för de internationella gruvföretagen och det är fritt fram att utvinna. 

– Colombianerna har förlorat sin rätt att bestämma över sin egen mark. Och det är bönderna, urinvånarna och den afrocolombianska befolkningen som drabbas, förklarar Mauricio Sánchez på seminariet som arrangerats av organisationerna Forum syd och Colombiagruppen i Sverige.

Tillsammans med advokaten Judith Maldonado och juridiska rådgivaren Marcela Alvear Cumplido turnerar Mauricio Sánchez runt i Europa och försöker sprida kunskap om Santos utvinningspolitik.  I Tyskland och Holland har diverse humanitära organisationer engagerat sig i frågan och gruppen vill, i och med Sverigebesöket, hitta intressenter även i Sverige.

I regionen Guamocó i norra Colombia finns den fjärde största guldutvinningen i världen. Det är även hem för 60 av de 120 grupper urinvånare som finns i Colombia. Sydafrikanska guldutvinnarna Angelogold Ashanti har bland annat anklagats för att ha anställt paramilitärer för att tvångsförflytta invånarna. Som ett resultat har våldet i Guamocó och närliggande områden eskalerat mellan militären, paramilitären och lokalinvånarna.

Mauricio Sánchez förklarar att invånarna känner sig förbisedda och vill kräva sin rätt. Han säger att regeringen bryter mot lagen om skyldigheten att konsultera med urinvånarna innan några förändringar sker i området.    

Urinvånarna är inte de enda som tvångsförflyttas. I staden La Guajira rinner floden Ranchería och förser den annars torra regionen med vatten. Här planerar styrelsen för kolgruvan Cerrejon att flytta floden 26 kilometer från staden.

Än så länge är det främst europeiska företag som fått licenser av den colombianska regeringen. Licenserna auktioneras ut till högstbjudande och 13 000 ansökningar har kommit in. Invånarna som sedan lång tid tillbaka livnärt sig på en småskalig utvinning ser sin verksamhet förklaras illegal av staten för att ge plats åt företagen. Initiativet har lett till att invånarna kring de mineralrika områdena i genomsnitt lever på 1 dollar om dagen.

Liza Youhanan