Go to main navigation

Branschnytt

Genrep för Riomötet avslutat i dag

Under tre dagar diskuterades hållbar utveckling på miljökonferensen Stockholm+40, som avslutades i dag vid lunchtid. Konferensen gästades av bland annat Fredrik Reinfeldt, Kinas premiärminister Wen Jiabao och generalsekreteraren för Rio+20, Sha Zukang.

Konferensen baserades i första hand på tre teman av hållbarhet; innovationer, produktion och livsstil. Föredrag och paneldiskussioner blandades med rundabordssamtal och workshops.

– Syftet är att högtidlighålla vad som hände i Stockholm 1972, för fyrtio år sedan, säger Tony Clarke, generalsekreterare för Stockholm+40. Då fanns det en pionjäranda som vi i dag vill kika tillbaka på och återuppliva.

Under onsdagen, konferensens sista dag, deltog ett antal högre ministrar, bland dem statsminister Fredrik Reinfeldt och Kinas premiärminister Wen Jiabao. De två tidigare dagarna gick åt till att sammanställa ”Stockholm Call for Action”, ett dokument med de gemensamma tankarna från konferensen.

– Stockholm+40 är en informell dialog innan Rio+20, förhoppningsvis kan vi lyfta frågeställningar till det mötet, säger Tony Clarke.

Ett framträdande tema i dokumentet var att såväl lagar som idéer om hållbar utveckling redan existerar, men det saknas implementering. Dokumentet överräcktes sedan från biståndsminister Gunilla Carlsson och miljöminister Lena Ek till Francisco Gaetani, Brasiliens statssekreterare och Sha Zukang, generalsekreteraren för Rio+20, sommarens miljökonferens i Rio de Janeiro.

– Om vi arbetar tillsammans finns det ingen anledning till att vara pessimistiska om framtiden, sade Sha Zukang i sitt avslutande tal.

Andreas Heneborn

I nästa nummer av OmVärlden, som utkommer den 15 maj, finns mer att läsa inför Rio+20.