Go to main navigation

Eritrea

Landet som den arabiska våren glömde

– Situationen i Eritrea blir bara värre och värre och den arabiska våren har påverkat landet ytterst lite. Det är brist på allt: mat, elektricitet och framför allt demokrati och mänskliga rättigheter.

Det säger den eritreanska journalisten och människorättsaktivisten Meron Estefanos till OmVärldens chefredaktör Jesper Bengtsson under OmVärldens seminarium på Internationella Torget under Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg.

Meron Estefanos arbetar bland annat som journalist för Radio Erena, en eritreansk radiostation som sänder 24 timmar om dygnet från Paris och når Eritrea via satellit. Att sända inifrån landet är omöjligt på grund av bristen på pressfrihet. Kanalen ska förse befolkningen i Eritrea med oberoende information och man använder sig av ett stort antal frilansjournalister, som gör sitt bästa för att bidra med information inifrån landet, till exempel via e-post.

Eritrea har kallats Afrikas Nordkorea. Landet är en sluten diktatur med ungefär 5,5 miljoner invånare och yttrandefriheten är ytterst begränsad. Det finns nästan en halv miljon eritreanska flyktingar världen över, varav runt 250 000 i Sverige. När den arabiska våren spred sig över mellanöstern och norra Afrika, rapporterades det mycket lite från landet. Vissa trodde att det skulle röra på sig även i Eritrea, men ingenting hände.

Sedan tre veckor tillbaka har Radio Erena blockerats i Eritrea och Meron Estefanos och kanalens redaktion hoppas kunna hitta andra vägar att nå lyssnarna i landet, till exempel genom att byta radiofrekvens.

Efter bokmässan 2011 hotades Meron Estefanos av en person som sa att han skulle skära halsen av henne om hon fortsatte skriva om Dawit Isaaks fall. Trots det vill hon envetet tränga igenom landets hårda informationskontroll och genom radion erbjuda ett oberoende alternativ. Ett okänt antal journalister och människorättsaktivister sitter i dag fängslade i Eritrea för att ha uttalat sina åsikter om regimen, däribland svensken Dawit Isaak.

- Om fängslade journalister hör vi ingenting, annat än det som reportrar utan gränser har fått fram. Journalisterna har oftast inte blivit formellt anklagade, man vet inte vad de har gjort eller om de ens lever. Man vill inte fråga – vågar inte fråga – och man pratar inte om det i landet. En revolution är väldigt svår att få till när man inte har tillgång till några medier, säger Meron Estefanos.

I Afrika söder om Sahara har demonstrationer mot regimer blossat upp i flera länder efter den arabiska våren, dock inte i Eritrea. Meron Estefanos menar att den inte tog fäste i Eritrea för att det aldrig var aktuellt för folk att gå ut och protestera. De vågade inte. Hon föreställer sig att resultatet av demonstrationer skulle likna det i Syrien och leda till inre stridigheter och våld mot demonstranterna.

I Eritrea finns ingen enad opposition och Meron Estefanos tillägger att det inte heller finns någon enighet bland de regimkritiska i exil. Vissa har fört sin kampanj mot regimen från utlandet i nästan 30 år, men kan inte enas med en ny generation Eritreaner som också verkar för en förändring i landet. I exil finns också ett stort antal eritreaner som stöder regimen i landet. Ett antal av dem sitter i publiken under seminariet och de är ivriga att även deras röster ska bli hörda.

Meron Estefanos anser att Eritreas nästan totala isolering från omvärlden ligger till grund för den stora materiella bristen i landet. Bundsförvanter är Sudan och Quatar och man välkomnar investeringar från till exempel Kina. Annars är styret inte särskilt intresserat av relationer till andra länder, vilket påverkar export och import negativt. Både unga och gamla flyr landet i jakt på bättre ekonomiska förutsättningar eller bättre livsmöjligheter.

- En stor skillnad har vi dock märkt på radio Erena efter revolutionerna i Nordafrika. Fler och fler inifrån Eritrea vågar ge oss feedback på våra program och vågar vända sig till omvärlden. Det ger hopp. För att en revolution ska lyckas så är det ett måste att upproret kommer inifrån landet. Varje dynasti faller. I Etiopien dog Meles Zenawi. Vår ledare kan inte heller leva för evigt och nya tider kommer, avslutar Meron Estefanos hoppfullt.

Frida Göteskog