Go to main navigation

Jobbtips

Många vägar till biståndsbranschen

Det råder ingen brist på människor som vill arbeta inom biståndsbranschen och vägarna dit är många – men hur hittar man dem? OmVärlden arrangerade ett seminarium om den frågan under Utrikespolitiska dagen på Stockholms universitet.

– Under utbildningen fick jag alltid höra hur svårt det är att komma in i branschen. Men så har det inte alls varit, man måste bara fixa och trixa lite. Det är inte bara Sida som gäller, det finns massa andra organisationer. Man måste bara vidga sina vyer, sade Ylva Christiansson, kanslichef på Föreningen för utvecklingsfrågor.

Tillsammans med Joachim Beijmo, kommunikationschef på Sida, och David Montgomery, vd för konsultföretaget WSP International, deltog hon i seminariet för att ge tips och berätta om olika vägar till branschen.

– Det är nog smart att lista ut om man vill jobba nära politiken eller nära genomförandet av politiken. Sida jobbar allt närmre regeringen och utrikesdepartementet, men det faktiska genomförandet sker genom andra organisationer, inledde Joachim Beijmo.

Är man sugen på att arbeta med bistånd och utvecklingsfrågor finns det flera vägar att välja, detta höll alla i panelen med om. För Ylva Christiansson och Joachim Beijmo gick vägen via Minor Field Studies, ett Sidafinansierat stipendieprogram för fältstudier i ett utvecklingsland.

Ylva Christiansson betonade vikten av att utbilda sig och kunna nätverka när man väl kommer i kontakt med sektorn. David Montgomery och Joachim Beijmo höll med. Samtliga har en akademisk utbildning och menar att det i dagsläget finns ett större krav på att anställda ska vara utbildade. Vilken utbildning som efterfrågas varierar dock. David Montgomery är utbildad ingenjör och är i dag vd för ett konsultföretag.

– Utbildning är i princip ett måste i dag, det är inte som på 60-talet då det bara var att traska in på Sida och säga att man ville ha ett jobb. Men när det gäller anställning brukar jag gå på magkänsla. Jag gillar när man ligger på hårt och visar att man har driv, och att använda schabloner är trist, skriv något som du menar istället, sade David Montgomery.

Men nästan lika viktigt som utbildning är att ha ett genuint intresse. Både Ylva Christiansson och Joachim Beijmo vittnar om att det till mångt och mycket var aktiviteterna efter studierna som gav dem en chans i branschen. Ylva Christiansson gjorde till exempel en praktikperiod i Zimbabwe efter studierna, genom UNICEF.
Praktikplatsen fick hon när hon sökte i myllret bland annonser på organisationens hemsida. Hennes bästa tips för dem som vill söka sig till biståndsbranschen är:

– Ha tålamod och lite jävlar anamma.

Liza Youhanan