Go to main navigation

Branschnytt

Människorättsaktivist i fängelse efter kritik mot Malawis president

Människorättsadvokaten Ralph Kasambra från Malawi har fängslats. Gripandet skedde efter att han uttalat sig kritiskt om landets president och krävt hans avgång.

Ralph Kasambara och tre av hans supportrar greps måndagen den 13 februari anklagade för misshandel. Kasambara misstänkte att regimen planerade en bombattack mot hans kontor och några av hans supportrar ingrep mot de misstänkta. Detta rapporterar The Guardian.

De släpptes dagen efter mot borgen men Kasambara greps återigen. Gripandet beror enligt Malawi Voice på att ansökan om hans frisläppning varit felaktig. Polisen säger att undersökning fortfarande pågår och att Kasambara är anhållen för misshandel.

Ralph Kasambara tror att den egentliga anledningen till fängslandet är de kritiska uttalanden han gjort mot Malawis president Bingu wa Mutharika. Under helgen som föregick gripandena publicerades en intervju med Kasambara, i vilken han kräver att den sittande presidenten avgår. 

Kasambara är en av Malawis mest kända advokater och vicepresidenten Joyce Bandas juridiska ombud. Tidigare har han arbetat som statsåklagare.

I fredags fördes Kasambara till sjukhus i staden Blantyre. Enligt den ansvarige läkaren vårdas Kasambara för hjärtproblem men hans tillstånd uppges vara stabilt. Han är fortfarande under uppsikt av polis och det är något oklart vad som kommer att ske härnäst.

Sofia Quell