Go to main navigation

Kenya

Människorättsgrupper hotar bojkotta valet

Den kenyanska konstitutionen slår fast att minst en tredjedel av platserna i landets parlament ska vara reserverade för kvinnliga politiker. Men nu har landets högsta domstol beslutat att den regeln inte ska gälla i det kommande parlamentsvalet – ett besked som får människorättsaktivister att rasa och hota med att bojkotta valet.

Aktivisterna hotar med att bojkotta parlamentsvalet den 4 mars, om inte konstitutionen från 2010 som slår fast att minst en tredjedel av alla valbara platser ska reserveras för kvinnor respekteras.

I förra veckan beslutade dock Högsta domstolen att regeln inte ska gälla i det kommande parlamentsvalet, utan att den istället ska införas stegvis under de kommande åren.

Beskedet har utlöst en stor ilska bland landets människorättsorganisationer. Rukia Subow, ordförande för Maendeleo Ya Wanawake Organisation, landets största kvinnorättsorganisation, säger att det kommer att uppstå en konstitutionell kris i landet om beslutet inte ändras.

– Vi respekterar Högsta domstolen, men vi kommer att bestrida denna dom även om det skulle betyda att vi får vända oss till högre instanser i regionen. Vi kommer att se till att inget parlament bildas nästa år eftersom det skulle strida mot konstitutionen om inte jämställdhetsprincipen respekteras, säger hon till IPS.

Högsta domstolen är den högsta rättsliga instansen i landet, och för att överklaga dess beslut kan aktivisterna komma att vända sig till en regional domstol.

Landets konstitution slår fast att inget av könen får inneha mer än två tredjedelar av platserna i valbara församlingar, samt att denna regel ska upprätthållas genom lagstiftning. Men eftersom landets parlament ännu inte har infört någon sådan lag så ombads Högsta domstolen att ta ställning till hur frågan ska hanteras inför valet. Och enligt HD kan alltså denna regel inte tillämpas i det kommande valet, utan måste införas stegvis under en längre period.

Den framstående kvinnorättsaktivisten Rose Waruhiu anser att beslutet är ett stort bakslag för landets kvinnor.

– Utslaget innebär att hela tanken på konstitutionens makt blir till en fars och det är den ultimata kränkningen av Kenyas kvinnor, kvinnor över hela världen, och i grunden hela det kenyanska folket, säger Waruhiu till IPS.

Organisationen Centre for Multiparty Democracy Kenya har uppmanat landets politiska partier att överklaga HD:s beslut till en högre regional instans. Organisationens ordförande Justin Muturi meddelade vid en presskonferens i slutet av förra veckan att man kommer att uppmana till en bojkott av valet, om inte beslutet ändras.

– Högsta domstolens beslut innebär att kvinnor förvägras sin grundlagsstadgade rätt till en rättvisare representation, sade han.

Även Winnie Lichuma, ordförande för en nationell kommission som arbetar för att stärka kvinnors rättigheter, menar att landets kvinnor måste kräva att regeln införs.

– Jämställdhetsprincipen måste införas nu, det går inte att vänta med den, säger Lichuma, som samtidigt påpekar att inte ens tio procent av ledamöterna i det nuvarande parlamentet är kvinnor.

Brian Ngugi/IPS