Go to main navigation

Branschnytt

Mexikansk kampanj mot inflödet av amerikanska vapen

Mexico City, - Familjemedlemmar till personer som fallit offer för den knarkrelaterade våldsvågen i Mexiko inledde på söndagen en månadslång resa genom USA. Deras mål är att minska inflödet av tusentals amerikanska vapen till våldsverkarna i hemlandet.

- USA borde sluta tillverka alla dessa vapen som ställer till en så stor skada för oss. Vi känner oss förtvivlade eftersom vi blir ignorerade, säger Fernando Ocegueda, som är en av de 70 medlemmarna av rörelsen Karavanen för fred med rättvisa och värdighet som precis inlett sin USA-turné.

Ocegueda säger att målsättningen med deras resa är att öka uppmärksamheten kring hur den stora försäljningen av vapen i USA påverkar landets södra grannland.

- Vapnen flödar över gränsen till vårt land, där de skapar så mycket våld, säger han.

Ocegueda letar fortfarande efter sin son som försvann spårlöst från sitt hem i Tijuana i februari 2007, efter att ha förts bort av män som bar polisuniformer.

Under sin resa genom USA kommer de mexikanska aktivisterna att besöka San Diego, Phoenix, Los Angeles, Chicago och Atlanta innan de avrundar sin kampanj i Washington den 12 september. Förutom kampanjen mot inflödet av amerikanska vapen kommer gruppen även att propagera för en diskussion om en förändrad narkotikapolitik, samt ställa krav på konkreta insatser mot pengatvätt.

Karavanen för fred med rättvisa och värdighet kräver också att USA omedelbart drar in sina bidrag till den mexikanska armén, samt att militariseringen av den gemensamma gränsen upphör.

- Vi vill tala om för det amerikanska folket att deras narkotikamissbruk och deras vapen leder till att våra älskade dödas, och till en kris för vår demokrati, säger Javier Sicilia som grundade Karavanen för fred med rättvisa och värdighet.

Organisationens medlemmar är anhöriga till personer som fallit offer för den omfattande våldsvåg som på senare år har sköljt över Mexiko. Sicilias son Juan mördades brutalt tillsammans med sex andra ungdomar i mars förra året.

Den mexikanska gruppens besök i USA sammanfaller med den amerikanska presidentvalskampanjen, där frågan om vapenvåldet hittills mest handlat om våldsdåd inom rikets gränser.

Detta är den tredje kampanjresan som Sicilias grupp organiserar. De två första har genomförts i Mexiko där Karavanen för fred med rättvisa och värdighet har samlat in vittnesmål och uppmärksammat det lidande som våldet i landet förorsakar.

Organisationen Global Exchange är en av flera USA-baserade grupper som stödjer Karavanens resa genom landet.

- Vi förväntar oss en ny och bred debatt om vad som krävs för att skapa fred i Mexiko, som handlar om mer än om det misslyckade kriget mot narkotikan. Vi behöver hårdare åtgärder för att minska på flödet av vapen, säger Ted Lewis vid Global Exchange till IPS.

Efter att den konservative presidenten Felipe Calderón kom till makten i Mexiko i slutet av 2006 lanserades en militärledd kampanj mot det narkotikarelaterade våldet. Men våldet har bara ökat. Sedan kampanjen inleddes för nästan sex år sedan har enligt människorättsorganisationer minst 60 000 människor dödats, medan 10 000 personer är försvunna. Närmare en kvarts miljon mexikaner har dessutom tvingats överge sina hem på grund av våldet. 
 De mexikanska narkotikakartellerna är välbeväpnade med kraftiga skjutvapen som i många fall har smugglats in från USA.

Enligt den amerikanska myndigheten ATF finns det runt 55 000 licensierade vapenförsäljare i USA. 6 700 av dessa vapenbutiker finns i närheten av gränsen mellan USA och Mexiko. Mellan 1994 och 2004 förbjöd en federal lag försäljning av automatgevär. Många organisationer kräver nu att den lagen ska återinföras.

Förra året rapporterade ATF att närmare 62 000 vapen hade "försvunnit" hos landets vapenhandlare mellan 2008 och 2010, utan att någon kunde redovisa vart dessa vapen hade tagit vägen.

President Calderón har vid upprepade tillfällen kritiserat de liberala amerikanska vapenlagarna - men utan att följa upp kritiken med några konkreta åtgärder.

- Obama skulle kunna minska flödet av vapen över gränsen, om det fanns en politisk vilja och de sociala påtryckningarna var tillräckligt starka, säger Sicilia.

Ted Lewis vid Global Exchange menar att den mexikanska regeringen borde skärpa sina krav på amerikanska åtgärder för att minska tillgången på amerikanska vapen i Mexiko.

- Den kommande administrationen kan ställa icke-förhandlingsbara krav kring frågan, och därmed öka påtryckningarna, säger Lewis, med adress till Calderóns efterträdare Enrique Peña Nieto, som kommer att överta presidentposten i Mexiko i december.

Emilio Godoy/IPS international