Go to main navigation

Skolkampanj

Mod utan gränser

Människorättsjuristen Kerry Kennedy har lanserat sitt projekt Speak Truth to Power i Sverige – eller Mod Utan Gränser som det heter på svenska. Projektet består av fyra delar: en fotoutställning, en bok, en teaterföreställning och utbildningsmaterial till skolor.

Kerry Kennedy, som är ordförande för Robert F. Kennedy Center for Justice and Human Rights i USA – och dotter till Robert F. Kennedy – förklarar att kärnan i projektet är att utbilda skolungdomar om mänskliga rättigheter.

– Om vi utbildar våra barn så att de vågar vara starka och stå upp för det de tror på, kommer vi att få se en rättvisare och fredligare värld i framtiden, sade Kerry Kennedy.

Boken Mod utan gränser består av 47 intervjuer skrivna av Kerry Kennedy och Pulitzer pris-belönade fotografen Eddie Adams har porträtterat människorättsaktivisterna. Kerry Kennedy besökte över 40 länder för att intervjua människorättskämpar från hela världen. 

Förutom de berättelser som Kerry Kennedy har tagit fram i sin bok får barnen också läsa om två unga tjejer från Ånge i Sverige som agerat som försvarare på lokal nivå.

Gabor Gombos är en av de människorättskämpar som porträtteras i boken. Han deltog i lanseringen i Stockholm och berättade om sitt arbete för att stärka rättigheterna för dem med psykiskt funktionshinder. Själv har han diagnosen schizofreni och han talade om hur regeringar världen över försöker stoppa människorättskämpar genom att säga att de är psykiskt sjuka. Han konstaterade att när en människa blivit stämplad med etiketten psykiskt sjuk förlorar den sin röst i samhället:

– Jag är inte en etikett. Jag är en människa och jag har rättigheter, sade han.

Fotoutställningen kommer att visas på Fotografiska i Stockholm mellan den 27 oktober och 25 november. Utställningen kommer att turnera runt i Sverige och visas bland annat i Göteborg och Malmö.  

Jonna Wijk