Go to main navigation

Azerbajdzjan

Oppositionen söker stöd av Europa

Bakom den glamorösa fasaden som polerades skinande ren inför Eurovision Song Contest 2012 finns fortfarande den dystra sanningen kvar. Sanningen om en regering som satt i system att tysta alla kritiska röster genom att kontrollera yttrande-, mötes- och föreningsfriheten i landet. Den svenskbaserade organisationen Civil Right Defenders bjöd in till samtal med Rasul Jafarov, ordförande för organisationen Human Rights Club i Azerbajdzjan.

– Europa, forsätt att sätta press på den azeriska regeringen, uppmanar Rasul Jafarov.
Han berättar att medvetenheten kring situationen i Azerbajdzjan ökade i och med Eurovision Song Contest och att landets opposition fick medvind tack var det. Men Rasul Jafarov befarar att situationen kommer att falla i glömska. I Azerbajdzjan bor cirka nio miljoner människor och de största oppositionella grupperna omfattar cirka 7 000 personer.

– Vi är inte många, men vi kämpar. Och vi behöver hjälp av Europa, sätt press på era politiker och medier.
Utan Europas hjälp tror Rasul Jafarov att Azerbajdzjan med säkerhet kommer att utvecklas till en stenhård diktatur. I dagsläget står det i konstitutionen att demonstrationer är tillåtna, men han menar att det i själva verket inte stämmer. Bland hans egna vänner sitter sju personer i fängelse som ett direkt resultat av demonstrationer. Flera av dem är journalister.

Samtidigt som kontrollen över medierna och civilsamhället hårdnar i Azerbajdzjan gör regeringen allt för att ge sken av att vara öppen för kritik, förklarar Rasul Jafarov.

– År 2013 är det val i Azerbajdzjan och det finns 50 partier att välja mellan. Problemet är bara att alla dessa partier stöttar president Ilham Alijev. Och de så kallade oppositionella parterna är i själva verket ”spökpartier”, etablerade av regimen för att visa att den visst strävar mot demokrati, förklarar Rasul Jafarov.

Utrikesminister Carl Bildt planerar att inom en snar framtid besöka Azerbajdzjan. Rasul Jafarovs förhoppning är att Bildt ska se bortom de vackra fasaderna och uttala sig om regeringen på ett ärligt sätt. Han säger att det inte finns en bättre tid än nu, då valet nalkas och folket behöver känna stöd från övriga Europa för att ha modet att stå upp mot förtrycket.

Organisationen Human Rights Club försöker i dagsläget planera möten med alla politiker som eventuellt ska besöka landet. En av anledningarna, förklarar Rasul Jafarov, är att regeringen har mutat politiker som varit på besök. Utan att nämna några namn berättar han om flera politiker som fått dyra presenter när de har varit i landet. Tack vare Azerbajdzjans olje- och gastillgångar finns möjlighet till sådana dyra presenter trots att landets invånare lever under dåliga förhållanden.

Trots att situationen i Azerbajdzjan inte förändrats särkilt mycket sedan Eurovision Song Contest ser Rasul Jafarov positivt på framtiden.
– Oppositionen har aldrig varit så organiserad som den är nu och jag är övertygad om att vi kommer att lyckas i slutändan.

Liza Youhanan