Go to main navigation

FN:s MR-råd

Oro efter beslut om ”traditionella värden”

FN:s råd för mänskliga rättigheter har klubbat igenom en resolution som sätter traditionella värden och traditionell kultur i centrum för arbetet med mänskliga rättigheter. Människorättsorganisationer är nu rädda för att detta ska användas som en ursäkt för att blockera jämställdhet och HBT-rättigheter.

 Resolutionen betonar bland annat ”familjens roll och traditionella värdens” betydelse för mänskligheten. MR-rådets beslut från förra veckan kom efter ett initiativ av Ryssland.

27 länder röstade för förslaget, 15 emot och sju länder lade ner sin röst. Samtliga av rådet medlemmar från Västeuropa röstade mot förslaget.

– Ryssland har länge lyft fram ”traditionella värden” i FN, säger Louis-Georges Tin, ordförande för Day Against Homophobia till tidningen Gaystar News.

– I det arbetet stöds de aktivt av Saudiarabien, Vitryssland, Kina, Kuba och Nordkorea, Kuwait, Pakistan, Syrien och andra länder som inte direkt blivit kända för sitt arbete för mänskliga rättigheter. De har nu vunnit en stor seger i FN.

Den ryske HBT-aktivisten Nikolai Alexayev tolkar resolutionen på samma sätt.

– Den sortens ”traditionella värden” är exakt vad som i dag används i ryska domstolar för att stoppa gayrättigheter. Ryssland har länge velat ha en internationell resolution som kan legitimera den hållningen men hittills har man inte haft det.

Jesper Bengtsson

Läs mer: http://www.gaystarnews.com/article/un-votes-traditional-values-above-gay-rights270912