Go to main navigation

Branschnytt

Reseskildringar tar sällan upp allvarliga problem

Resejournalistik måste få vara resejournalistik. Det anser Per J Andersson, redaktör på resemagasinet Vagabond. Men en ny undersökning visar att resejournalistiken ofta förskönar allvarliga problem på populära resmål.

Enligt en ny rapport från nätverket Schyst resande, skriven av journalisten och författaren Mats Wingborg, bidrar resejournalistiken till en förskönad bild av turismen. Problem som prostitution, lokalbefolkningens levnadsvillkor, förhållandena för de anställda och turismens inverkan på diktaturer tas sällan eller aldrig upp. I stället är det vita stränder, solglittrande vatten och leende lokalbefolkning som lyfts fram.

Per J Andersson är redaktör för resemagasinet Vagabond och har många års erfarenhet av resejournalistik. Han tycker att genren resejournalistik måste få vara vad den är.

– Syftet med resejournalistik är inte att vara samhällskritisk, vi vill väcka en reslust, han. Vi skriver inte allt i våra resereportage och vi kan inte täcka allt, och vi påstår inte heller att vi täcker allt.

Har inte resejournalistiken ett ansvar i hur den framställer länder?

– Jo, det har den verkligen. Om man skriver ett resereportage om Burma eller Kina måste man nämna att de är diktaturer. Men det ansvaret avtar ju mindre problemen är. I varje reportage om Frankrike nämner vi till exempel inte att de har kärnvapen. Reportern själv måste dra en gräns om vad som måste redovisas i ett reportage.

Bör resejournalistiken ändras?

– Det finns ett utvecklingsbehov. Vagabond kan bli bättre men är redan bra på att blanda resereportage och samhällskritik. Vi har varit bättre på det, nu kanske vi är lite mer avspända.

Går det att resa rättvist?

– Nej det gör det inte. Man kommer att komma i kontakt med orättvisor nästan var man än åker. Däremot bör man vara uppmärksam på de uppenbara problemen. Undvik till exempel att åka all-inclusive. Bo hellre på ett litet pensionat, det är både roligare och bättre för den lokala ekonomin.

Andreas Heneborn