Go to main navigation

Nicaragua

”Skydda barn från trafficking”

– Trots ambitiösa lagar som befäster deras rättigheter är barn mycket utsatta i Nicaragua. 150 000 barn har inte ens blivit folkbokförda och står därför helt utanför systemet. De får inte tillgång till skola och sjukvård och blir lätt utnyttjade.

Det säger Yolanda Acuña är i Sverige på inbjudan av Svalorna Latinamerika för att berätta om organisationen Proyecto Miriams arbete mot trafficking och sexuellt utnyttjande av barn i Nicaragua.

– Ett av de största problemen är den stora bristen på utbildning. Det gör att man inte kan få arbete och då ingår man kanske i en relation med någon äldre herre som kan försörja en. I dag saknar en halv miljon barn grundskoleutbildning i Nicaragua. Ännu fler har aldrig blivit informerade om sina rättigheter eftersom sex är ett väldigt tabubelagt ämne, säger Acuña.

Proyecto Miriam erbjuder kurser till de barn och ungdomar som saknar utbildning, så att de får lära sig läsa, skriva och blir medvetna om sina rättigheter. Hon berättar också att det finns en utbredd manschauvinism i det nicaraguanska samhället. Många accepterar sexuella relationer med minderåriga, trots att det är olagligt. Mer än 30 procent av alla havandeskap sker hos kvinnor som är 19 år eller yngre. På senare år har även trafficking och sexhandel med barn ökat. Förra året rapporterades 27 fall till polisen, men mörkertalet är enormt när det gäller den här typen av brott, menar Acuña.

– Därför arbetar vi också proaktivt med att stärka andra institutioner i samhället som kan hjälpa till i kampen mot trafficking. Vi utbildar lärare, familjer, journalister och poliser. Vi har även inlett ett samarbete med transportsektorn, framför allt taxichaufförer, som ofta blir vittnen till övergrepp eller utnyttjande av minderåriga.

– Det handlar om att mobilisera samhället och skapa medvetenhet. Vi försöker få alla att ta en aktiv roll och säga till om de ser någon bli utnyttjad eller något som kränker kvinnor och barns mänskliga rättigheter. Målsättningen kan inte vara något annat än nolltolerans mot kommersiell och sexuell exploatering av barn, säger Acuña.

Axel Salomonsson