Go to main navigation
Malawis arméchef Henry Odillo överlämnar presidentsvärdet till Joyce Banda vid ceremonin när hon på lördagen svors in som ny president.

Malawis arméchef Henry Odillo överlämnar presidentsvärdet till Joyce Banda vid ceremonin när hon på lördagen svors in som ny president.

Foto: Claire Ngozo/IPS

Branschnytt

Södra Afrikas första kvinnliga statsöverhuvud tar över i Malawi

Malawis vicepresident Joyce Banda, ledare för landets oppositionsparti People’s Party, svors i lördags in som landets nya president. Nu finns förhoppningar om att hon kommer stå för en mer lyhörd ledarstil jämfört med den tidigare presidenten.

Hennes företrädare på presidentposten, Bingu wa Mutharika, tillträdde 2004 men avled i en hjärtattack förra torsdagen. Till följd av hans bortgång utlystes tio dagars landssorg. Men när regeringen slutligen bekräftade dödsfallet firades det på gatorna.

Joyce Banda är södra Afrikas första kvinnliga statschef och kommer enligt grundlagen att inneha posten fram till landets val 2014. Efter presidentens död var det osäkert om det skulle utbryta en maktkamp mellan Banda och regeringspartiet eftersom allierade med Mutharika ansåg att hans yngre bror Peter, landets utrikesminister, var en bättre arvtagare.

 Banda har ägnat en stor del av sitt liv åt att arbeta för kvinnors rättigheter. I en intervju med IPS i december förra året framhöll hon att kvinnor är kraftigt underrepresenterade när det gäller ekonomiskt beslutsfattande och att det är avgörande att en större andel av inkomsterna förvaltas av landets mödrar.

Nelia Kagwa, ordförande för Handelsförbundet för kvinnor i Malawis huvudstad Lilongwe, säger till IPS att hon hoppas att Banda ska kunna hantera landets sviktande ekonomi.

– Små företag håller på att kollapsa på grund av bristen på bränsle och utländsk valuta. Vi behöver snabba lösningar och jag hoppas att hon kommer att prioritera detta, säger Kagwa.

Malawi är ett av de fattigaste länderna i världen och 74 procent av befolkningen lever på mindre än 1,25 dollar om dagen och nästan ett av tio barn dör innan sin femårsdag. Stigande priser på basvaror gör att landet också har brist på bröd och socker. Sedan regeringen i juni 2011 införde en skatt på 16,5 procent på produkter som bröd, kött, mjölk och andra mejeriprodukter har allt fler svårt att ha råd att köpa varorna.

År 1997 mottog Banda ett prestigefyllt pris för sitt arbete att bekämpa hungern i lokalsamhället, Africa Prize for Leadership for the Sustainable End of Hunger, tillsammans med Moçambiques förre president Joaquim Chissano.

– Priserna på majs har nästan fördubblats det senaste året och många familjer har inte längre råd med en vanlig måltid. Banda kan sätta stopp för hungern om hon bara får chansen, säger Nelia Kagwa.

Den politiske analytikern Boniface Dulani säger till IPS att det vore förenklat att tro att Malawis problem skulle ha försvunnit i samband med president Mutharikas död. Men han påpekar samtidigt att landet nu står inför en nystart.

– Banda kan ta tillfället i akt och vinna folkets förtroende genom att visa att hon har förmågan att föra landet i en ny riktning.

Han menar också att en ny administration kan leda till att givarstödet till landet kan återupptas. Uppåt 400 miljoner dollar i bidrag från andra länder har dragits in de senaste åren efter att regeringen anklagats för bristande respekt för pressfriheten samt för homo-, bi- och transpersoners rättigheter.

Den nu avlidne presidenten Bingu wa Mutharika, som tidigare var ekonom vid Världsbanken, var en gång en populär ledare. De senaste månaderna anklagades han dock för envåldsstyre och för att ha misskött landets ekonomi. Många har hållit honom ansvarig för bristen på mat, bränsle och utländsk valuta.

I juli 2011 förekom landsomfattande protester mot presidentens styre och Mutharika kritiserades när han kallade in armén för att stävja protesterna. Presidenten lovade att krossa upproret och varnade för att han nästa gång skulle jaga anstiftarna och "röka ut dem från sina gömslen".

I augusti förra året sparkade Mutharika samtliga 42 ministrar i sin regering och tillsatte nya en vecka senare. Han kritiserades för att ha utsett sin hustru Callista till minister med ansvar för hiv/aids och kvinnofrågor.

Den 14 mars i år krävde en inflytelserik grupp av religiösa organisationer Mutharikas avgång eller en folkomröstning om hans styre. Gruppen anklagade Mutharika för att inte klara av att hantera landets ekonomiska och politiska utmaningar.

Claire Ngozo/IPS