Go to main navigation

Branschnytt

"Stödet för Eritreas regim minskar"

På ytan tycks Isaias Afewerkis regim i Eritrea var stabil och ohotad. Ingen aktiv intern opposition. – Det är bara en illusion, säger Yusuf Berhanu, som leder en del av den demokratiska oppositionen med bas i grannlandet Etiopien. I dagarna har han varit på besök i Sverige för att samla stöd för sin organisation Eritrean National council for democratic change.

– Det är bara en illusion, säger Yusuf Berhanu, som leder en del av den demokratiska oppositionen med bas i grannlandet Etiopien. I dagarna har han varit på besök i Sverige för att samla stöd för sin organisation Eritrean National council for democratic change.

– En diktator försöker alltid visa att systemet är stabilt, men vår analys är att Eritrea befinner sig i en djup kris, både ekonomiskt och politiskt.

Yusuf Berhanu pekar bland annat på migrationen från Eritrea. 

– Ungdomarna flyttar ut. De känner att de inte har några framtidsmöjligheter i Eritrea. De vill kunna yttra sig, skriva vad de vill och få ett jobb i en ekonomi som inte kontrolleras av ett litet fåtal. Därför lämnar de landet för Sudan, Etiopien, Europa eller USA. Det är det yttersta beviset för att något är fel i ett land, eller hur? När ungdomarna inte vill bo kvar

.Yusuf Berhanu var en del av ELF, en gerilla som stred för Eritreas självständighet, men som sedan förlorade maktkampen mot Isaias Afewerki. Berhanu har själv levt i exil sedan 1991.­

– Vi såg redan från början att Isaias inte tänkte upprätta en demokratisk stat där flera grupper och partier tilläts verka. Det tog några år innan det internationella samfundet drog samma slutsats, men i dag ser alla vilken sorts regim det är.

Ändå finns det fortfarande många i den eritreanska diasporan som stöttar Afewerkis regim. 

– Många som lever i exil vill fortfarande kunna återvända hem för att hälsa på släktingar och ha en normal kontakt med sitt hemland. Därför höjer de inte rösten mot regimen och de väljer att betala skatten på 2 procent som regimen kräver in av alla i diasporan.

 Berhanu påpekar att det är en paradox att människor som i dag lever i en demokrati som Sverige använder den friheten för att stötta en diktatur. Men han bedömer också att stödet minskat på senare år. 

– Informationen är mer lättillgänglig i dag, och allt fler inser regimens natur. Färre betalar sina 2 procent i skatt och när oppositionen håller möten kommer det allt fler människor.

 Att Berhanu och hans organisation har sin bas i Etiopien är förstås kontroversiellt mot bakgrund av Eritreas långvariga konflikt med grannlandet. Många som är aktiva i motståndet mot Isaias är också kritiska till Eritrean national council for democratic change av det skälet. 

– De hoppas att Etiopien ska hjälpa dem att störta Isaias, säger en aktivist som länge arbetat med kampanjen för Dawit Isaaks frihet. Men de flesta eritreaner tror inte på den vägen. De ser Meles Zenawis regim i Etiopien som lika korrupt som Isaias.

Yusuf Berhanu förstår inte kritiken. 

– Vi har ett gemensamt intresse med att bli av med regimen i Asmara. Så länge våra intressen sammanfaller kan vi verka från Etiopien. Om de försöker lägga sig i våra inre angelägenheter drar vi oss förstås ur. Men vi behöver stöd från både Sudan och Etiopien eftersom så många eritreaner lever på flykt i dessa länder.

Jesper Bengtsson