Go to main navigation

Branschnytt

Sydsudan: Snabbt stigande matpriser i konfliktens spår

Tusentals människor i Sydsudan har tvingats på flykt undan konflikten i landets norra gränsregioner. Allt fler tvingas dessutom lämna sina hem i jakt på mat - som på kort tid har blivit mycket dyrare.

 Konflikten mellan Sydsudan och Sudan fortsätter i gränsregionerna, och den har dessutom lett till att priserna på basvaror i den drabbade regionen har mer än fördubblats. Många människor har helt enkelt inte råd att köpa mat längre. I gränsstaden Bentiu kostar en säck durra, som förr kunde inhandlas för motsvarande 70 kronor, nu närmare 170 kronor, medan priset på socker har tredubblats. Matoljan har blivit dubbelt så dyr.

– Försäljare som förr brukade ta in dessa varor från Kordofan i södra Sudan kan inte längre göra det eftersom gränserna har stängts, säger läraren Simon Kenyi från Bentiu.

Under den senaste månaden har handlare som säljer matvaror från Kordofan attackerats under färden ner till Sydsudan och många har numera valt att avbryta leveranserna. De snabbt stigande matpriserna har tvingat många av de boende i Bentiu att ge sig av söderut i landet, där mat importerad från Östafrika finns tillgänglig till betydligt lägre priser.

– Många här tar med sig sina familjer och beger sig till delstaten Central Equatoria, eftersom de inte längre har råd att köpa mat, säger journalisten Bonifacio Taban i Bentiu.

Spänningarna mellan grannländerna har ökat sedan Sydsudan blev självständigt från Sudan förra sommaren. Strider bröt ut den 10 april efter att Sydsudan tagit kontroll över oljefältet Heglig i södra Sudan. Båda länderna gör anspråk på området, som ligger vid deras gemensamma gräns.

Enligt Sydsudans informationsminister Barnaba Marial Benjamin så ockuperades Heglig för att förhindra Sudans armé från att genomföra fler attacker från området. Efter att Sydsudan drog sig tillbaka från Heglig igen den 23 april så påstår man att Sudan fortsatt med sina attacker. Tusentals människor har flytt undan striderna och enligt Sabrina Dario Okolong, Sydsudans biträdande minister med ansvar för humanitära frågor, har befolkningen i delstaten Unitys norra delar tvingats fly undan luftangrepp. En biståndsarbetare som inte vill bli citerad med sitt namn säger att upp emot 10 000 människor tvingats på flykt i delstaten.

Hur många som dödats i konflikten är oklart, men enligt FN har 16 civila dödats vid markstrider och flygangrepp enbart i Unity sedan Sydsudan drog sig tillbaka från Heglig. Många utländska handlare har flytt från Bentiu sedan Sudans militär den 23 april flygbombade en marknad och en bro i staden och fyra människor omkom. Makosa Kabanga, en kongolesisk handlare som anlände till Juba från Bentiu den 24 april, berättar att han inte vågade stanna kvar i staden på grund av flygangreppen.

– Vi var fem kongoleser som lämnade Bentiu i förra veckan på grund av striderna i Heglig. Även om Bentiu ligger en bit därifrån så vågade vi inte vara kvar. Vi befarade att Bentiu skulle bombas, och det var vad som hände efter att vi rest, säger han.

Även i Sydsudans huvudstad Juba råder det brist på vissa basvaror. Många bensinstationer har slut på bränsle, och vid andra ringlar långa köer av fordon i jakt på den bensin som finns - till ett nästan dubbelt så högt pris som innan striderna intensifierades. En bensinförsäljare i Juba som inte vill bli citerad med namn säger att bränslebristen kan bero på att den sydsudanesiska armén på senare tid köpt stora mängder bensin.

– De köpte hundratusentals liter av oss nyligen och det tar tid att få in nytt bränsle från Kenya. Det är orsaken till bränslebristen, säger han till IPS.

 Charlton Doki/IPS