Go to main navigation

Världssocialt forum

Tunisien värdland för årets möte

I kölvattnet av den arabiska våren förbereder sig Tunisien för Världssocialt forum - som för första gången ska hållas i Nordafrika.

.Egypten var först tänkt som värdland men Tunisien blev till slut arrangörernas val. Över 10 000 deltagare från hela världen väntas i mars nästa år anlända till landet för att delta vid Världssocialt forum

Civilsamhället mobiliserar nu på flera fronter. Organisationen Tunisiska plattformen för ekonomiska och sociala rättigheter har en nyckelroll i styrgruppen som arbetar med förberedelserna.

– Världssocialt forum kommer att vara ett viktigt tillfälle för det civila samhället i Tunisien. Vi ser mycket stora möjligheter till att åstadkomma försoning mellan grupper med skilda åsikter, hitta nya lösningar på lokala problem och bidra till att förankra demokratiska processer på alla nivåer, säger Abderrahmane Hedhili, ordförande för Tunisiska plattformen för ekonomiska och sociala rättigheter.

Alaa Talbi, som tillsammans med Hedhili är involverad i förberedelserna, säger att den arabiska våren kommer att stå i fokus men även den globala ekonomiska krisen och frågor som berör sociala och kulturella förhållanden samt miljö och religion.

Amélie Cannone, från den franska organisationen Aitec och veteran i sammanhanget, befinner sig i huvudstaden Tunis i några månader för att bidra med organisatoriskt stöd. Hon minns reaktionerna vid det förra forumet i Dakar i Senegal i februari 2011 när Mubaraks avgång meddelades – en händelse som utlöste glädje och hopp.

Det blev uppenbart för alla närvarande, så väl som för de många aktivister som noggrant följde händelserna under den arabiska våren, att modet och beslutsamheten hos de tunisiska och egyptiska aktivisterna skulle hedras genom att ett nordafrikanskt land skulle stå värd för nästkommande forum.

– Los indignados i Spanien, studentprotesterna i Québec och Chile samt Occupy-rörelsen i USA och Storbritannien hämtade alla inspiration från den arabiska våren, säger Amélie Cannone.

– Arabvärlden är ett nytt centrum för sociala rörelser. Världssocialt forum kan stärka sociala nätverk i arabvärlden och utgöra en grund för samarbeten med internationella rörelser, menar Alaa Talbi.

Några tunisiska aktivister begav sig i oktober ut på cykel i landet för att väcka uppmärksamhet kring det världssociala forumet. Initiativtagaren Marwen Tlili säger att de ville nå ut till lokala grupper i städer som Kasserine och Gafsa och uppmuntra dem att själva bli delaktiga i forumet. De cyklade över hundra mil och spred information i dussintals städer runt om i landet.

– Det gav positiv publicitet till det kommande forumet. Att se en grupp cyklister passera din stad är inte en lika vanlig syn i Tunisien som det kan vara i Europa eller Kanada. Det imponerade på folk, säger Marwen Tlili.

Tlili är entusiastisk inför mötet.

– Världssocialt forum ska skapa möjlighet för människor att förändra sina liv. Vi vill särskilt uppmuntra ungdomar att med revolutionen i färskt minne bli aktiva och bidra med positiv förändring i sina lokalsamhällen.

Justin Hyatt/IPS