Go to main navigation

Branschnytt

Tusentals på flykt från Mali får skydd i Niger

Den lilla byn Chinagoder vid gränsen mellan Mali och Niger har de senaste veckorna förvandlats till ett flyktingläger. Detta efter att tusentals familjer från Mali tvingats på flykt undan strider mellan regeringsarmén och den tuaregiska rebellgruppen Nationella rörelsen för Azawads befrielse, MNLA.

Under den senaste månaden har fler än 15 000 malier tagit sig över gränsen från hemlandet till Tillabéri i västra Niger, en region svårt drabbat av torka och dåliga skördar.

– Vår by har vanligen färre än 1 700 invånare, men nu finns här fler än 6 500 människor, varav de flesta tillhör maliska familjer som anlände hit utan att ha något med sig, berättar Zakari Djibo i byn Chinagoder.

Zakari Djibo berättar att flyktingarna började anlända den 26 januari, och sedan dess har strömmen bara tilltagit.

– Det har nått en punkt där vi inte längre har möjlighet att ge dem tak över huvudet och hjälp. Men vi har ändå fortsatt att välkomna dessa nödställda familjer, säger Djibo.

Runt hela byn har tillfälliga hyddor rests för att ge plats åt flyktingarna.

– Vår situation har förbättrats. Nu har vi filtar och köksredskap och lite mer att äta, tack vare det nödbistånd som kom via Nigers myndigheter i slutet av förra veckan, berättar den 39-åriga sexbarnsmamman Fatima Alhacen för IPS.

Samtidigt som hon tröstar sitt yngsta barn berättar Alhacen att de den första tiden fick lite mat av lokalbefolkningen.

– Detta trots att de själva har svårt att få tag på mat. Men nu har vi fått mjöl som vi kan koka gröt på, och även en del ris.

Striderna mellan Malis armé och rebellerna i MNLA har lett till att 44 000 människor tvingats på flykt till Malis grannländer. Minst 15 000 av dessa flyktingar finns nu i Niger, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

MNLA kräver självständighet för den nordmaliska regionen Azawad, ett krav som tillbakavisas av landets regering.

Humanitära organisationer har rapporterat om att det bland flyktingarna i Niger även återfinns maliska regeringssoldater. En av dem är militärsjukvårdaren Yaouchan Maïga, vars kompani vanligtvis befinner sig i den nordmaliska staden Aderaboukane.

– Vi stod i stridsberedskap i elva dagars tid, i väntan på förstärkningar som aldrig kom. Sedan attackerades och förstördes vår enhet, berättar Maïga för IPS.

Tillsammans med 26 andra medlemmar i enheten flydde Maïga över gränsen och tog sig till Chinagoder. Nu kommer soldaterna att skickas till Nigers huvudstad Niamey innan de skickas tillbaka till hemlandet igen.

Den väpnade konflikten i norra Mali följs noga av myndigheterna i Burkina Faso, som oroar sig för att rebellerna ska söka sig en fristad i landet. Även i Niger oroar man sig över konflikten, eftersom man har egna erfarenheter av tuaregiska uppror under 1990-talet, och så sent som år 2007.

Ousseini Issa/IPS