Go to main navigation

Uganda

Ugandas "julklapp" till homosexuella: livstids fängelse

Parlamentet i Uganda har återigen lyft ett förslag om att införa mycket stränga lagar mot homosexuella. Enligt landets talman Rebecca Kadaga finns det "inte utrymme" för homosexuella i Uganda, och hon har lovat att de stränga lagarna ska införas som "en julklapp" åt det ugandiska folket.

Den ugandiske gayaktivisten Gerald Ssentongo säger att han måste föra sin kamp under stor försiktighet.

– Vi är alltid livrädda, men det har förvärrats på senare tid. Jag har utsatts för verbala attacker och förra månaden blev en vän attackerad endast på grund av att hon medgett att hon är lesbisk, berättar Gerald Ssentongo för IPS.

Det har länge bedrivits en häxjakt mot hbt-personer i Uganda, och 2009 lade politikern David Bahati fram ett lagförslag som förespråkade dödsstraff för människor som har sex med andra personer av samma kön, med minderåriga eller personer med funktionshinder. Förslaget mötte dock hård kritik från internationella människorättsorganisationer, och efter att länder i väst hotat med att dra in sitt bistånd till Uganda beslutade landets regering att låta lagförslaget bli liggande.

Det homofobiska tonläget i Uganda hamnade åter i blickfånget i början av 2011 då en av landets ledande gayaktivister, David Kato, mördades. Mordet begicks efter att den lokala tabloiden Rolling Stone hade publicerat bilder och namn på Kato och 99 andra påstådda "kända bögar och lesbianer" under rubriken: "Häng dem".

I november i år förde dock den ugandiska regeringen åter fram lagförslaget om skärpta straff för homosexualitet, även om den nya versionen är omarbetad. Förslaget att införa dödsstraff har tagits bort, men mycket av ursprungsförslaget finns kvar. Personer som haft samlag med någon annan av samma kön ska dömas till livstids fängelse, och de som känner till att homosexuella brott har begåtts utan att anmäla detta ska enligt det nya förslaget kunna dömas till tre års fängelse.

– Förslaget ligger nu helt i händerna på parlamentets talman, och kommer snart att läggas fram i parlamentet, säger Meldad Lubega Sseggona, som är medlem av den kommitté som arbetat fram det nya lagförslaget.

Julian Pepe Onziema är engagerad i organisationen Ugandas sexuella minoriteter. Hon berättar att de nu försöker skapa en internationell opposition mot det nya lagförslaget.

– Hela förslaget bör skrotas. Vi säger till världen att politikerna försöker få igenom ett lagförslag som många inte begriper. De har inte tagit i beaktande vilka faror det innebär, säger hon.

Aktivisterna är oroade över att lagförslaget stärker den homofobi som redan finns i landet. Enligt Gerald Ssentongo har många aktivister valt att gå under jorden eftersom de är livrädda.

– Under 2009 växte vår rörelse snabbt, men numera är vi bara ett fåtal aktiva. På senare tid har många helt gått in i garderoben. Jag kan inte ens äga en bil nu, eftersom det gör att jag blir så lätt att identifiera. Vi uppmanar det internationella samfundet att göra allt som står i deras makt för att stoppa lagförslaget, säger Ssentongo.

Den ugandiske regeringens talesperson Fred Opolot meddelade nyligen att regeringen stödjer planerna på att ta upp det nya lagförslaget i parlamentet.

– Frågan borde inte skapa någon uppståndelse då dödsstraffet har tagits bort från förslaget och ugandierna måste få diskutera ett ämne som påverkar deras land, sade Fred Opolot.

Henry Wasswa/IPS