Go to main navigation
Cecelia Danuweli

Foto: Anna Byström

Liberia

"Det går inte att muta oss till tystad"

I Liberia får kvinnor allt mer inflytande, mycket tack vare president Ellen Johnson Sirleaf. Det säger Cecelia Danuweli från organisationen WIPNET, Women in Peacebuildning Program. Men under ett Sverigebesök berättar hon för OmVärlden att hon trots allt är orolig för framtiden.

I mer än tretton år har Cecelia Danueweli jobbat för fred och kvinnors rättigheter i Liberia. Hon har bland annat grundat organisationen WIPNET, Women in Peacebuildning Program, som arbetar för kvinnors rättigheter. Just nu är hon i Sverige för en kurs anordnad av Sida, Indevelop och Kvinna till kvinna. Danuweli är engagerad och säger att hon inte kompromissar om kvinnors rättigheter.

 – Och det går inte att muta oss till tystnad. Även om någon skulle dö på grund av arbetet så kommer vi aldrig någonsin att kompromissa.

Under det senaste presidentvalet i Liberia 2005, arbetade hon intensivt för att övertyga så många kvinnor som möjligt att gå till vallokalerna för att rösta. Många kvinnor var från början inte inställda på att rösta, eftersom de ansåg att rösta var samma sak som att ge makt till dem som inte borde ha den. För att engagera kvinnorna och få dem att förstå att det är viktigt att gå till vallokalerna startade WIPNET en diskussion kring ämnet. Medlemmarna sökte upp människor på marknaderna.

När man har röstat i Liberia, liksom på många andra platser i världen, markeras det genom att personen får doppa ett finger i färg, i Liberia är det lillfingret och det var lätt för WIPNET-medlemmarna att se vilka som ännu ej röstat.

– Vi försökte engagera kvinnor runt om i hela Monrovia, vi gick till marknader, moskéer och kyrkor. Vi kollade på kvinnors fingrar och när vi såg att det inte fanns någon färg på fingret frågade vi ”Sweetheart, why haven´t you registered?”, säger Danuweli och håller upp lillfingret.

WIPNET skapade livliga diskussioner om politik och under en vecka övertygade WIPNET 9 700 kvinnor i Monrovia att rösta.

– Vi följde kvinnorna till vallokalerna samtidigt som någon annan av oss från WIPNET stod kvar vid personens stånd och tog hand om affärerna. Eller om en kvinna tvättade kläder tog vi över tvätten samtidigt som kvinnan kunde ge sig av till vallokalen, berättar hon engagerat.

Men även om WIPNET har mycket inflytande är hon skeptisk till vad som kommer att ske i framtiden. Å ena sidan har WIPNET åstadkommit mycket, å andra sidan är hindren många.

– Vi har i dag en kvinnlig president men 2017 är det val och chansen att det blir en kvinnlig president igen är liten. Män är maktlystna och de kommer inte att lyssna på oss i samma utsträckning som president Ellen Johnson Sirleaf har gjort.

Upptäcken av olja kan också komma att bli ett stort problem för Liberia.

– Att Liberia har upptäckt olja är ingen välsignelse, det kan komma att bli ett stort problem och bidra till mycket korruption, säger hon.

Men WIPNET kommer att fortsätta att kämpa för ett samhälle utan våld och ojämlikheter. Är medlemmarna missnöjda med någonting i samhället sätter de på sig sina vita t-tröjor och gör i ordning plakat där deras budskap framgår.

– Vi demonstrerar där makten finns, och vi gör det tills de lyssnar på oss. Vi kommer aldrig att ge upp kampen, säger Cecelia Danuweli.

Camilla Göth