Go to main navigation
Nairobi

Nairobi

Foto: Edgar Mwakaba

Skatteflykt

Kenyansk domstol fäller företag för skatteflykt

En afrikansk domstol har för första gången dömt ett multinationellt företag för skatteflykt. Kenyas regering trappar upp kampen mot multinationella företag som plundrar Afrika på resurser och Forum Syd uppmanar nu den svenska regeringen att upprätta en handlingsplan mot kapitalflykt från utvecklingsländer.

Varje år förlorar utvecklingsländer cirka 1000 miljarder dollar på grund av olovlig kapitalflykt – och merparten sker genom skattesmitning. Den summan är nästan tio gånger större än vad dessa länder mottar i bistånd, enligt Forum Syd.

Nu tar Kenyas regering upp striden mot de multinationella företagen som ägnar sig åt skatteflykt. Det dömda företaget är Karuturi, världens största producent av snittrosor. En av tio rosor som säljs i Europa kommer från Karuturi.

Företaget har exporterat rosorna till ett bolag i skatteparadiset Dubai. Bolaget sålde sedan vidare rosorna till det egentliga marknadspriset, och i stället för att pengarna från de kenyanska blomsterodlingarna hamnar i Kenya stannar de i Dubai – obeskattade. Metoden kallas ”transfer mispricing”.

 – Sveriges regering bör upprätta en konkret handlingsplan för hur man ska agera mot kapitalflykt från utvecklingsländer. Det krävs för att säkerställa resurser till mänskliga rättigheter, som sjukvård och utbildning, säger Kristina Fröberg, policyrådgivare vid Forum Syd.

 I september år 2012 uppgav regeringen i en skrivelse om Politik för global utveckling, PGU:n, att regeringen kommer att prioritera frågan om kapitalflykt från utvecklingsländer.

– Kenyas skattemyndighet har satsat hårt för att få tag på skattesmitande företag, men bristen på transparens i företagens räkenskaper och i skatteparadis sätter käppar i hjulen. Nu är det dags för Sverige att ta sin del av ansvaret och konkretisera en handlingsplan för hur fattiga länder ska få den insyn som krävs i europeiska företag och skatteparadis för att hindra skatteflykten. Flera förhandlingar om avgörande ny lagstiftning pågår i EU där Sverige har en viktig roll att spela, men hittills har vi inte sett att man har agerat för att driva på frågorna.

Camilla Göth