Go to main navigation
Hillevi Engström

Hillevi Engström, ny biståndsminister.

Foto: Jann Lipka

Budgeten

Kritik mot klimatpengar inom biståndet

I dag presenterade regeringen sin budget för 2014, bland annat för det svenska biståndet, som Hillevi Engström nu ansvarar för. Det blir samma nivåer i biståndet som förra året, men budgeten väcker också debatt om pengarna till klimatsatsningarna och biståndet till Latinamerika. Och en stor del av diskussionen i samband med regeringsförklaringen och budgeten har handlat om bytet av biståndsminister.

Målet att ge 1 procent av BNI i bistånd ligger fast även för 2014. Det framgår av den budget som Anders Borg lade fram tidigare i dag. Eftersom svensk ekonomi inte vuxit särskilt mycket sedan förra året betyder det att biståndsbudgeten ligger kvar på cirka 38 miljarder. Efter avräkningar, där 4 miljarder går till flyktingmottagande i Sverige, återstår cirka 29 miljarder som går till ren biståndsverksamhet.

– Det är mycket tillfredsställande att kunna stå bakom en budget som återigen lever upp till enprocentsmålet, säger Kerstin Lundgren, biståndspolitisk talesperson för Centerpartiet, i en kommentar till OmVärlden.

Hon är också nöjd över att det finns 251 miljoner kronor avsatta för klimatåtgärder i den nya budgeten, men där får hon mothugg av oppositionen.

 – Om vi ska leva upp till vårt åtagande från Köpenhamnsmötet om klimatet borde det vara 2 miljarder som avsätts för 2014. Istället blir det en halvering jämfört med förra årets budget, säger Ulrika Modéer, Miljöpartiet.

I grunden menar hon att det borde skjutas till pengar utöver biståndsbudgeten för att nå upp till regeringens egna klimatåtaganden.

 – Men det verkar inte finnas någon förståelse för att det krävs extra pengar. Även Kenneth G Forslund, biståndspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är kritisk, men menar att ett grundproblem kan vara otydligheten i budgeten.

 – Vi har lite svårt att hitta hem i tabellerna. Vi kan inte se var pengarna tar vägen och kan inte bedöma den saken. Vi behöver mer detaljerade siffror innan vi kan kommentera det.

Forslund är mer positiv till budgetens skrivningar om bistånd till fattiga respektive medelinkomstländer.

 – Till skillnad från förra årets budget slår man nu fast att länder inte längre på något enkelt sätt kan delas upp i fattiga och rika.

Innan budgeten presenterades spekulerades det i om det bilaterala stödet till länderna i Latinamerika ska fasas ut. Budgeten föreslår nu en utfasning av stödet till Bolivia (liksom till Irak), men ett fortsatt bistånd till Colombia och Guatemala.

 – Jag tror att debatten kring den här utfasningen har bidragit till att ändra regeringens politik, och det är jag nöjd med, säger Forslund.

 I budgete föreslås också en höjning av stödet till det civila samhället med 150 miljoner kronor.

– Det är positivt och kan underlätta vårt arbete med insatser som skapar långsiktigt resultat. Nu hoppas vi på att få föra en bra och konstruktiv dialog med nya biståndsministern Hillevi Engström om detta, säger Sten Rylander, ordförande i Forum Syd i ett pressmeddelande.

Diskussionen i samband med budgeten har annars handlat lika mycket om skiftet på posten som biståndsminister. Dagen före budgetpresentationen meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt att Hillevi Engström ersätter Gunilla Carlsson, som varit biståndsminister sedan 2006.

 – Det ska bli intressant och roligt att arbeta med Hillevi Engström inom biståndspolitiken, säger Kerstin Lundgren, som inte tror att bytet på ministerposten kommer innebära några dramatiska förändringar i politiken.

– Hela regeringen har stått bakom biståndspolitiken under de här åren och den saken ändras inte bara för att en ny minister kommer till.

Kenneth G Forslund, socialdemokraterna, är mer avvaktande i sina kommentarer.

– Under Gunilla Carlsson har det varit mycket fokus på ordning och reda, utan att det egentligen har blivit så mycket ordning och reda. Nu hoppas jag att det kan bli ordning och reda, så att vi kan fokusera mer på innehållet i biståndet.

Även representanter för det civila samhället är avvaktande sina kommentarer om vad ministerbytet kan innebära.

– Svårt att säga. Det har varit en lång startsträcka med Gunilla Carlsson, men vi hoppas få igång en dialog och att Hillevi Engström är beredd att lyssna på hur vi arbetar med kvalitet i biståndet, säger Magnus Walan från Diakonia.

Jesper Bengtsson