Go to main navigation

Eritrea

Kupprykten väckte försiktigt hopp

I förra veckan kom den oväntade nyheten att ett hundratal soldater hade stormat informationsdepartementet i huvudstaden Asmara i Eritrea. Som svar på attacken skulle andra delar av armén, i sin tur, ha omringat byggnaden med stridsvagnar.

Sedan dess har spekulationer om att det var ett försök till en statskupp rapporterats av olika nyhetsbyråer och kommenterats på sociala medier. Men att tolka vad som faktiskt skett – i landet som av vissa kallas Afrikas Nordkorea – är svårt. Vad var det som hände? Vad betyder det? Och vad kommer att ske nu?

– Någonting hände förra måndagen vid informationsdepartementet även om vi inte vet exakt vad. Ett hundratal soldater tog sig in och tvingade direktören att läsa upp ett meddelande där de förklarade att de vill att samtliga politiska fångar ska släppas och att konstitutionen ska implementeras, berättar Meron Estefanos, regimkritiker som arbetar på Radio Erena, en oberoende eritreansk radiostation som sänder från Paris.

Eritrea är ett stängt land där oberoende medier har varit förbjudna sedan 2001. Inga fria val har hållits sedan 1993 då Eritrea utropade sin självständighet. Bland unga i Eritrea finns det en frustration och ilska över att de inte har många andra val än att gå med i armén, vilket sägs vara en av anledningarna till kuppförsöket. Det finns inte heller en konstitution i Eritrea. Regeringen har inte kommenterat händelsen mer än att den har sagt att allting är lugnt.

– Regeringen har inte kommit ut med någonting, men vi som är regimkritiker tror att någonting håller på att hända, fortsätter Meron Estefanos.

 Men det går inte att säga någonting med säkerhet just nu. Regeringen har påstått att det inte finns någon opposition i landet men händelsen visar på motsatsen.

– För Eritrea är händelsen en stor sak och kan vara början till en revolution och även om det inte var ett kuppförsök så var det någonting, avslutar Meron Estefanos.

Camilla Göth