Go to main navigation

Saudiarabien

”Kvinnor börjar kräva rättigheter”

– I Saudiarabien är det männens lagar som gäller. I uppfostran och i tankesätt utgår allt från mannen, berättar Samar Badawi, saudisk kvinnorättsaktivist under ett besök i Sverige.

Samar Badawi blev misshandlad av sin far under hela sin uppväxt. Men när de två möttes i en domstol var det hon som fängslades.

I förra veckan var Badawi i Stockholm för att ta emot 2012 års Olof Palmepris å sin mans vägnar. Paret tillhör den förbjudna oppositionen och Waleed Abu al-Kahir, som har utreseförbud ur landet, tilläts inte komma till prisceremonin.

– Palmecentret skickade en förfrågan till kung Abdullah om min mans utreseförbud kunde hävas inför resan. Vi hoppades på det in i det sista, säger Badawi.

På flygplatsen stoppades Abu al-Kahir, medan Samar Badawi släpptes igenom.

I Saudiarabien måste varje vuxen kvinna ha en manlig förmyndare. När Badawi för två år sedan skilde sig från sin förre make skulle därför hans förmyndarskap över henne gå tillbaka till pappan – men Samar Badawi vägrade att gå med på det. Domaren lät Badawi välja mellan pappans förmyndarskap – trots att han behandlat henne illa – eller att hamna fängelse. Hon valde fängelset.

Det var under kampen för sina rättigheter och mot sin fars förmyndarskap som hon träffade advokaten och människorättsaktivisten Waleed Abu al-Kahir. I dag är de gifta, Samar Badawi är gravid och i början av sommaren ska barnet födas.

Fängelsevistelsen innebar en svår tid för Badawi, men hon tror att det var värst för hennes son från det första äktenskapet.

 Det var väldigt svårt för honom, men när jag kom ut ur fängelset var han stolt över mig.
Hon blev inlåst på obestämd tid, men fick tack vare mycket publicitet i internationell media och Waleed Abu al-Kahirs hjälp lämna fängelset efter sju månader, i oktober 2010.

– I fängelset lärde jag mig att aldrig döma någon förrän jag har lärt känna personen och att även de som utmålas som kriminella är människor. Det gav mig också kraft att fortsätta, jag insåg att jag inte var ensam under rättsprocesserna och tiden i fängelse.

Sedan dess har hon tilldelats International Woman of Courage Award av USA:s motsvarighet till UD, The State Department. Ett prestigefullt pris som delades ut av presidentens hustru Michele Obama och utrikesministern Hillary Clinton.

- Kanske var det därför jag fick resa iväg, trots att min man tvingades stanna. 

Kvinnorna måste ha sin förmyndares tillstånd när de vill studera, handla, öppna bankkonto eller om de behöver söka vård. Badawi förklarar att även om hon möter motgångar så kan hon inte sluta att kämpa för sina och andras rättigheter.

– Man vill ju att nästa generation ska få det bättre.

Saudiarabien är det enda land i världen där kvinnor nekas att ta körkort och förbjuds att köra bil. Bryter de mot detta straffas de, inte sällan med piskrapp. På 90-talet drev några kvinnor en kampanj för att häva förbudet. De flesta kvinnorna fängslades och deras röst tystades. Tillsammans med flera andra kvinnor har Badawi återupptagit deras kamp. 

– Det skulle bli en seger om vi vann. Vi skulle få smaka på hur det känns att ha en rättighet och vi skulle kunna förflytta oss mer eller mindre obehindrat.

Och visst har det rörts om i grytan. Den arabiska våren har spillt över på Saudiarabien och hon berättar att allt fler saudiska kvinnor kräver förändring. Samar Badawi är inte ensam i kampen.

– Kvinnor vet att de kan kräva sina rättigheter i dag. Och de vågar kräva sina rättigheter.

Även de som styr landet har blivit påverkade. 30 kvinnor har fått ta plats i landets rådgivande församling, Al-Shura. Men Badawi är skeptisk. Kvinnorna är utvalda av kung Abdullah. De representerar överklassen och kungens åsikter. Två av kvinnorna är saudiska prinsessor.

– Det finns ju hopp om att dessa kvinnor skulle kunna förändra situationen för alla saudiska kvinnor, men det hoppet är inte så stort eftersom dessa kvinnor är etablissemangets röst och inte den vanliga kvinnans, förklarar hon.

Badawi berättar att kvinnor samlas i sina hem och diskuterar sina rättigheter i dag. Och även om det är en lång process och en förändring ligger långt fram i tiden så är saudiska kvinnor på god väg att upptäcka sina rättigheter.

Camilla Göth