Go to main navigation

Nyhet

Ökat hopp för fängslad svensk i Togo

Tre politiska fångar släpptes nyligen i Togo. De tre fängslades i samband med ett stort tillslag mot oppositionella för tre år sedan. Frisläppandet ökar hoppet om att även den svenske medborgaren Issifou Seidou ska friges.

Issifou Seidou kom till Sverige och Örebro som politisk flykting på 1980-talet. Före det arbetade han inom militären i Togo och han greps tillsammans med flera andra när han 2009 besökte sitt forna hemland. En annan av de gripna var den togolesiske presidentens halvbror, som anklagades för att planera en statskupp.

På hösten 2011 dömdes de fängslade till långa straff. Domen fördömdes av omvärlden, som anklagade den togolesiska regimen för att göra sig av med oppositionella genom riggade rättegångar.

Flera utredningar, band andra från den togolesiska kommissionen för mänskliga rättigheter, har visat att de åtalade utsatts för svår tortyr. Kommissionen har rekommenderat att de fängslade ska släppas fria.
I mars väntas Ecowas, en ekonomisk och politisk samarbetsorganisation mellan västafrikanska länder, presentera en utredning om fallet. Bedömare OmVärlden talat med menar att frisläppandet av de tre togoleserna är ett sätt för regimen i landet att undvika kritik från grannländerna i Västafrika.

Togo har i decennier styrts av en och samma familj. Gnassingbe Eyadema tog makten 1967 i en militärkupp. När han dog 2005 installerades en av sönerna, Faure Gnassingbe, som president. På senare år har motståndet mot regimen ökat och flera organisationer i civilsamhället har uppmanat till protester.

Jesper Bengtsson