Go to main navigation
Bono

Bono är en av artisterna som är med i nya Band Aid-satsningen.

Foto: Matthias Muehlbradt/Flickr

nyhet

Geldof tillbaka för att stoppa ebola

Band Aid-grundaren Bob Geldof har återigen samlat ett gäng popartister och spelat in Do they know it's Christmas. Denna gång ska intäkterna gå till att stoppa ebola. Låten drog in mer än 1 miljon pund redan första dygnet, men många är ändå kritiska till projektet.

Bob Geldof har skakat liv i den 30 år gamla Band Aid-låten Do they know it's Christmas Tillsammans med artister som Ellie Golding och One Direction ska han med hjälp av låten samla in pengar för att stoppa ebola.

– Vi kan faktiskt stoppa det här, sade Bob Geldof till BBC och syftade på ebola.

Bob Geldof och Band Aid 30, som de numera heter, har kritiserats från flera håll men redan första dygnet hade låten samlat in mer än 1 miljon pund och den toppar iTunes lista över de mest nedladdade låtarna. Den vanligaste kritiken har handlat om att låttexten kan uppfattas som nedlåtande och missvisande mot Afrikas länder.

Bob Geldof har skrivit om texten för att den ska handla om ebola, i stället för om svält som i originalet. Men även denna gång menar kritikerna att han förstärker bilden av ”den hjälplösa afrikanen” och ”den handlingskraftige europén” som kommer till räddning.

Några som starkt ifrågasätter den bilden är Africa Responds, en sajt som startades för att stötta de lokala organisationer som arbetar för att stoppa ebolautbrottet i de drabbade länderna. En av grundarna, Salome Lemma, säger till nyhetssajten Humanosphere att afrikaner inte står handfallna och väntar på att Bob ska komma och rädda dem. Hon framhåller att det är guineaner, sierraleonier, liberianer och människor från angränsande länder som hindrat sjukdomen från att spridas vidare.

Africa Responds rekommenderar, i stället för Band Aid, det afrikanska initiativet Africa Stop Ebola. Med artister som Tiken Jah Fakoly, Amadou & Mariam och Salif Keita, var de snabbare att organisera sig och producera en låt som inte bara ska samla in pengar för att stoppa ebola, men som samtidigt sprider viktig information till medborgarna i de drabbade länderna.

Här är ett stycke ur den nya texten till Do they know it´s Christmas:

There´s a world outside your window and it´s a world of dread and fear

Where a kiss of love can kill you

And there is death in every tear

And the Christmas bells that are ringing are the clanging chimes of doom

Well tonight we´re reaching out and touching you

No peace and joy this Christmas in West Africa

The only hope they´ll have is being alive

Where to comfort is to fear

Where to touch is to be scared

How can they know it´s Christmas time at all? 

 

Anna Nilsson