Go to main navigation
Kailash Satyarthi och Malala Yousafzai.

Kailash Satyarthi och Malala Yousafzai.

Foto: Comissao de Educaçao, Cultura e Esporte, EU

Fredspriset

Ett fredspris till barns rättigheter

Årets fredspris delas mellan två barnrättskämpar och förebilder, Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi.

Det är ett glädjande – och förhoppningsvis betydelsefullt – val Nobelkommittén gjort. Miljoner barn runt om i världen tvingas att arbeta i stället för att gå i skolan. Och det leder till att deras möjligheter begränsas för resten av livet.

Det är också ett populärt och okontroversiellt val – men samtidigt en hård känga mot dem som utnyttjar barn och de krafter som gör att barn inte får gå i skolan.

Malala Yousafzai är den yngsta nobelpristagaren någonsin. Hon har levt med världens blickar på sig ända sedan hon sköts i huvudet den 9 oktober 2012 och har visat en enastående styrka och mognad. Hon är redan en starkt lysande symbol för barns rätt till utbildning.

Kailash Satyarthi är en indisk aktivist som under många år arbetat för barns rättigheter och mot barnarbete. Han driver organisationen Bachpan Bachao Andolan och har räddat ett stort antal barn från slavarbete.


Det ligger också en stark symbolik i att en person från Indien och en från Pakistan, en hindu och en muslim, får dela priset.

”Det är en del i kampen för utbildning och mot extremism”, sade norska nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland.

I dag går tankarna också till den pakistanske mattvävarpojken och skuldslaven Iqbal Masih, som också var en stor själ i en ung kropp och som höjde rösten för alla barns rätt. Han mördades 1995.

 

Anki Wood