Go to main navigation
Mo Ibrahim

Mo Ibrahim.

Foto: Chatham House, Wikimedia

NYHETER

Filantrop rankar afrikanskt ledarskap

Den sudanesiske telekommiljonären Mo Ibrahims stiftelse presenterar varje år en studie av hur Afrikas ledare sköter sina jobb. Årets index visar framsteg i 13 av 52 länder. Mo Ibrahim är inte nöjd med resultatet.

– Det är viktigt att inte slappna av utan fortsätta att bevaka att korruption bekämpas och att det goda ledarskapet stärks, säger Mo Ibrahim till The Guardian.

Mauritius, Cap Verde, Botswana, Sydafrika och Seychellerna toppar The Ibrahim Index of African Governance. Men trots att de har förbättrat sina prestationer totalt sett så har alla fem under en femårsperiod backat på vissa av de områden som mäts.

Indexet mäter ett antal olika faktorer, som hur fungerande den politiska ledningen är (good governance), hur rättsstaten fungerar, om de mänskliga rättigheterna respekteras, hur de ekonomiska möjligheterna ser ut för medborgarna, samt faktorer som gynnar ”mänsklig utveckling”. 

41 länder hade gjort framsteg inom mänsklig utveckling, som bland annat inkluderar möjlighet till utbildning och hälsovård. I 39 länder hade det politiska ledarskapet förbättrats. Framstegen var dock blygsammare när det gällde rättsstaten och ekonomi.

De största framstegen noterades hos Elfenbenskusten och Guinea, länder som (innan ebolautbrottet) börjat stabiliseras efter många år av konflikt. Sämst utveckling mättes hos Egypten och Libyen. Längst ner på listan ligger Eritrea, Centralafrikanska republiken och Somalia. Somalia hade 8,6 poäng av 100 möjliga.

Filantropen Mo Ibrahim är kanske mest känd för det pris han instiftat och som går till en folkvald afrikansk ledare som skött sitt arbete på ett gott sätt – och som avgått när ämbetsperioden var över i stället för att klamra sig fast vid makten. Mest uppmärksamhet har priset fått för att det inte delades ut de senaste tre åren. Tidigare har bland andra Nelson Mandela, President Festus Gontebanye Mogae från Botswana och Pedro De Verona Rodrigues Pires från Kap Verde fått priset på fem miljoner dollar.

Anki Wood