Go to main navigation
Plastkassar förbud

Den stora marknaden Treichville i Elfenbenskustens största stad Abidjan. Här används fortfarande enbart plastpåsar för att förpacka livsmedel.

Foto: Marc-André Boisvert/IPS

NYHET

Förbud mot plastpåsar

Plastpåsar täpper till avlopp och orsakar översvämningar och sanitära problem i Elfenbenskusten. I augusti införde landet ett förbud mot tunna, icke-nedbrytbara plastpåsar.

Mitt i centrala Abidjan som är Elfenbenskustens största stad köar kunderna vid kassorna i en matbutik. Men vid en kassa är det tomt - det är den "gröna kassan" där kunderna inte får de plastpåsar som de annars förses med. Butiken försöker göra verksamheten grönare. 

– Folk tycker att det är krångligt att ta med egna påsar. Men de blir irriterade när de tvingas ställa sig i kö samtidigt som det är tomt i den gröna kassan, säger en kassörska.

Varje år använder landets invånare 200 000 ton plastpåsar varav 40 000 går direkt i papperskorgen. Mindre än 20 procent av plastpåsarna återvinns. Plasten har blivit en förbannelse - i flera stadsdelar täpper de till avlopp och orsakar översvämningar, sanitära problem och hälsorisker. 

I maj förra året meddelade den ivorianska regeringen att ett förbud mot olika typer av plastpåsar skulle införas. Tanken var att förbjuda tillverkning, import, försäljning och användning av tunna, icke-nedbrytbara plastpåsar. 

Liknande bestämmelser finns i flera andra afrikanska länder. Rwanda och Sydafrika var först ut 2004 med att lägga en skatt på plastpåsar så att de inte skulle användas för lättvindigt. Även i Botswana, Kenya, Mauretanien, Tanzania och Uganda har användningen av vissa plastpåsar förbjudits. 

Men efter påtryckningar från plastindustrin beslutade den ivorianska regeringen att skjuta upp införandet av förbudet. Industrin menade att 7 500 jobb var i fara och intäkter på motsvarande 700 miljoner kronor var hotade. Förbudet började därför gälla först i augusti i år, vilket gav industrin tid att utveckla alternativ och återvinningssystem och börja tillverka biologiskt nedbrytbara påsar. 

– Vårt mål är att på lång sikt minska användningen av plastpåsar och att alla påsar ska vara återvinningsbara. Vi vill uppmana konsumenter att använda tygpåsar och korgar, sa landets premiärminister Daniel Kablan Duncan i början av september i år.

Han beräknar att det kan generera vinster för industrin på motsvarande nära 240 miljoner kronor per år och skapa 1 900 jobb. 

På den stora marknaden Treichville i Abidjan, som är landets ekonomiska huvudstad, har försäljarna andra intressen. 

– Folk har inte pengar att köpa en hel flaska olja så vi delar upp den i små plastpåsar. De har inte råd att köpa återvinningsbara behållare, plastpåsar är billiga, säger Mohammed Cissé, butiksägare.

Hans granne, Jean-Marie Kouadio, är skeptisk till nya biologiskt nedbrytbara påsar. 

– Jag har sett de nya påsarna, de är tunna. Vad är nyttan med dem om man måste använda tre påsar istället för en? 

Han berättar att det inte heller finns biologiskt nedbrytbara påsar i de små storlekar som han använder för att förpacka olja och salt. 

Awa Diabaté som säljer munkar vid ett gathörn säger att hon kan förstå syftet med ett förbud men säger att plastpåsarna gör det möjligt för henne att hålla munkar rena från smuts. 

– Om vi skulle återanvända påsar skulle det betyda att vi skulle behöva rengöra dem. Många skulle inte rengöra dem ordentligt och jag är ganska säker på att det finns de som skulle bli sjuka på grund av det, säger hon.

 

Marc-André Boisvert/IPS