Go to main navigation
Burkina Faso farm

Biståndet har tidigare gått bland annat till satsningar på miljö och klimatanpassning i Burkina Faso. På bilden visas ett jordbruk som använder nya metoder för att klara framtidens klimatutmaningar.

Foto: M. Tall (CCAFS West Africa)/Flickr

NYHET

Fortsatt svenskt bistånd

Den dramatiska utvecklingen i Burkina Faso hindrar inte regeringen från att återuppta biståndet till landet. Det slår biståndsminister Isabella Lövin fast i ett svar på en fråga från Folkpartiets Birgitta Ohlsson.

I samband med budgetpropositionen meddelade regeringen att den kommer att avbryta den utfasning av biståndet till Bolivia och Burkina Faso som den förra regeringen påbörjade. Men samma dag som detta meddelades kom nyheten om att det brutit ut våldsamma protester mot presidenten i Burkina Faso efter att han hade beslutat ändra grundlagen för att kunna sitta kvar ytterligare en mandatperiod.

I förra veckan ställde folkpartiets utrikespolitiske talesperson Birgitta Ohlsson en fråga till regeringen om hur den tänker agera med tanke på utvecklingen i landet. I ett skriftligt svar meddelade biståndsminister Isabella Lövin att regeringen står fast vid beslutet att häva utfasningen.

Isabella Lövin motiverar beslutet med att utvecklingen i Burkina Faso förefaller att gå i rätt riktning. Bland annat har en överenskommelse ingåtts om övergångsregler fram till nästa presidentval. Den svenska regeringen kommer dock fortsätta att följa utvecklingen i landet, skriver ministern.

 

Nils Resare