Go to main navigation
Syrien_IPS.jpg

En syrisk pojke bär bröd från ett underjordiskt bageri i Aleppo i ett område som kontrolleras av oppositionen.

Foto: Shelly Kittleson/IPS

Syrien

Kamp för att möta grundläggande behov i Aleppo

Den enda vägen för leveranser av tvål, bränsle och vete utsätts för intensiva attacker från regimens krypskyttar i den östra delen av Aleppo som kontrolleras av rebellerna. Här har invånare varit utan el och vatten i månader.

Samtidigt släpper regimen bombtunnor, ofta gamla oljefat fyllda med sprängämnen, över andra delar av Aleppo och slår staden i spillror.

Även om den mer moderata Islamiska fronten har tagit kontroll över många områden, är det den al-Qaida-kopplade gruppen Jabhat al-Nusra som förser många invånare med förnödenheter på de platser där det underfinansierade Syriska nationella rådet inte har möjlighet att nå fram.

Ibrahim Alkhalil, läkare i de rebellkontrollerade områdena, säger till IPS att sjukhus och sjukvårdspersonal fortfarande är måltavlor och att kliniker förflyttas ofta för att undvika attacker.

I Aleppos stadskontor fortsätter verksamheten trots allt. Nymålade vita väggar står i stark kontrast till de raserade byggnaderna runt omkring.

– Vi har attackerats många gånger men vi måste visa att vi fortsätter återuppbyggnaden, säger en anställd.

I Salahheddin, det första området i Aleppo som togs över av rebellerna, leker och skrattar barn på de tomma gatorna efter mörkrets inbrott. På marken i närheten syns blod. En pojke sköts nyligen till döds av en krypskytt. Ändå säger invånarna att det i dessa kvarter nära krigets frontlinje är som säkrast, eftersom det är så nära regimens områden att inga bombtunnor skulle släppas här.

Shelly Kittleson/IPS