Go to main navigation

Tjuvskytte

Konflikten i Sydsudan slår hårt mot djurlivet

Tusentals människor har dödats under den sex månader långa konflikten i Sydsudan. Men konflikten har även ett högt pris för landets djurliv eftersom de stridande styrkorna bedriver tjuvskytte i stor omfattning för att få tag i mat.

Sydsudans president Salva Kiir och den tidigare vicepresidenten Riek Machar kom nyligen överens om en vapenvila, efter att deras styrkor stridit i sex månader. Tidigare vapenvilor har dock brutits, och för landets djurliv har konflikten redan varit förödande.

Sydsudan har sedan länge haft problem med tjuvskytte, där elefanter jagas för både köttet och elfenben medan djur som vitörad kob, antiloper och bockar jagas för att bli föda.

– Sedan konflikten inleddes har tjuvjakten fått fruktansvärda proportioner. Både rebellerna och regeringsstyrkorna jagar eftersom djur är den enda mat som finns tillgänglig i de områden där de strider, säger Alfred Akuch Omoli vid Sydsudans departement för naturskydd, till IPS.

Att även regeringsstyrkorna tvingas jaga för att få tag på mat bekräftades nyligen av landets generaldirektör för naturskyddsfrågor, Philip Majak.

Konflikten har även lett till att landets naturvårdare inte längre kan övervaka landets nationalparker och naturreservat.

– Naturvårdarna har tvingats bort från sina arbetsplatser och kan inte längre genomföra sina rutinkontroller för att förhindra tjuvjakt. Det innebär att kriminella grupper numera utan problem kan jaga vilda djur, säger Alfred Akuch Omoli.

Han menar att situationen sannolikt inte kommer att förbättras så länge konflikten pågår.

Enligt företrädare för departementet för naturskydd fanns det fler än 100 000 elefanter i Sydsudan innan den två decennier långa konflikten mellan det som då var södra och norra Sudan inleddes. När den konflikten till sist tog slut år 2005 fanns det bara 5 000 elefanter kvar i Sydsudan.

Problemen med tjuvjakt hänger även samman med att det finns mängder med vapen på drift i Sydsudan, ett problem som förvärrats på senare år då ett antal rebellgrupper har fört in nya vapen från grannländerna.

Myndighetsföreträdare hävdar att om Sydsudans rika djur- och naturliv sköttes på rätt sätt så skulle landet kunna utöka sina inkomster kraftigt genom intäkter från turism.

Charlton Doki/IPS