Go to main navigation
Mr-dagarna

Bland andra artisten Nathalie "Cleo" Missaoui kommer till MR-dagarna som detta år har kultur som tema.

Foto: Sotarn Otf/MR-dagarna

Nyhet

Kultur i fokus för årets MR-dagar

Nu är det åter dags för Mänskliga rättighetsdagarna, MR-dagarna, den här gången i Umeå. Under temat kultur kommer besökare att bjudas på allt från seminarier och debatter till musik, film och teater för att undersöka kulturens kraft att främja mänskliga rättigheter. 

MR-dagarna, som är en nordisk mötesplats för politiker, forskare och personer som arbetar med eller är intresserade av mänskliga rättigheter, hålls 13–15 november. Årets tema är kultur.

– Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014. Därför blev det självklart att årets möte skulle fokusera på kultur och mänskliga rättigheter, säger Malin Slätis, projektledare för årets MR-dagar.

Under konferensen kommer över 120 seminarier och debatter att anordnas. Besökare kommer också kunna gå på teaterföreställningar och filmvisningar, uppleva musik och konst. Bland annat visas filmen The President av den kamerunska regissören Jean-Pierre Bekolo.

1992 års fredspristagare Rigoberta Menchú Tum från Guatemala kommer till Umeå för att tala om sin kamp för urfolks rättigheter. Och den nepalesiska människorättskämpen Rita Mahato kommer för att ta emot årets Per Anger-pris och berätta om sitt arbete med och för våldsutsatta kvinnor i Nepal.

– Vi kommer att vrida och vända på rätten till kultur och på kulturen som ett verktyg för att främja de mänskliga rättigheterna. Det blir högt och lågt, allvar och glädje, säger Malin Slätis.

Konferensen, som arrangerats sedan 2000, lockar varje år mellan 2 000–4 000 besökare. Och för dem som inte har löst en biljett finns det en del gratisinslag under dagarna. Den som vill kan, utan kostnad, besöka utställartorget eller några av de miniseminarier som kommer att anordnas. Den sista dagen kommer det dessutom vara gratis inträde till konferensen.

– Det är en nyhet från förra året som vi behåller i år. Det känns viktigt och kul att kunna erbjuda Umeåbor eller tillresta det, säger Malin Slätis.

Bakom årets MR-dagar står bland annat Ordfront, Sensus studieförbund och Raoul Wallenberg institutet.

 

Sofia Fellbo